plustoken

Ponzi van PlusToken verantwoordelijk gehouden voor dalende bitcoin koers

Er wordt gesuggereerd dat de Zuid-Koreaanse bitcoin scam PlusToken verantwoordelijk is voor de dalende prijzen van bitcoin. Op 25 juni 2019 werd een groot deel van de operatie opgerold door de politie. Volgens geruchten en inschattingen verzamelde PlusToken in totaal 10 miljoen ether en 200.000 bitcoin. En die worden al een tijdje verkocht via verschillende exchanges zoals Huobi en Okex.

Verkoopdruk neemt toe

Ergo is een analist en is bijna alle transacties van PlusToken aan het nalopen om het volledige beeld te krijgen. Ook trader Jacob Canfield, bekend van Tradingview, Forbes en CNBC, ziet het somber in. Hij zegt dat technische analyses op de cryptomarkt geen zin hebben nu PlusToken zo publiekelijk hun coins aan het dumpen zijn.

Wat is PlusToken ook alweer?

De werkwijze van PlusToken was vrij eenvoudig, ze gaven hun klanten rente voor het opslaan van cryptocurrency op hun platform. Ook beloofden ze te delen in de winst die ze zouden halen uit exchanges en mining.

Minimaal 800.000 mensen zijn hier ingetrapt want de mooie beloftes bleken helemaal niet waargemaakt te worden. CipherTrace publiceerde een rapport waarin wordt gesteld dat PlusToken 2,9 miljard dollar aan cryptocurrency zou hebben gestolen van investeerders.

En alleen op basis van de omvang van de scam, lijkt dit groter te kunnen worden dan BitConnect.

Het einde is nog niet in zicht, lang niet alle bitcoin gedumpt

Op 27 juni bereikte de bitcoin koers het voorlopige hoogtepunt van dit jaar. Later op de dag werd bekend gemaakt dat sommige leden van het PlusToken team opgepakt zijn door de Chinese politie. Ondanks de arrestaties waren er nog steeds mensen die de bitcoins en ethers van PlusToken bleven verkopen op verschillende exchanges. De bitcoin koers crashte binnen enkele dagen nadat de politie de arrestaties verrichtte.

Het is natuurlijk nooit met honderd procent zekerheid te zeggen dat de crash kwam door toedoen van PlusToken, maar er wordt zelfs gesuggereerd dat de prijsstijging vanaf april tot en met 27 juni ook komt door acties van PlusToken.

Eerder in dit artikel hadden we het al over Ergo. Zijn onderzoek toont aan dat de bitcoins van PlusToken eerst door mixers worden gehaald om vervolgens naar de beurs gestuurd te worden voor de verkoop. Met een mixer kan je grote hoeveelheden bitcoin verspreiden over meerdere ontvangstadressen. De bitcoins worden zo door elkaar gehusseld dat het bijna onmogelijk is om de herkomst te traceren. Bijna, want gewiekste analisten zoals Ergo weten met slimme hulpmiddelen deze herkomst wel te vinden.

En het gaat om grote aantallen! Ergo schrijft dat er per dag 1.300 bitcoins van PlusToken worden verkocht, dat is meer dan 70% van het aantal bitcoins dat per dag wordt gemined.

 

Op 21 november schatte hij in dat PlusToken nog ongeveer 58.000 bitcoins moet dumpen en dat de markt dus nog 2 maanden wordt beïnvloed.

Het hele verhaal van PlusToken riekt ook naar FUD van grote partijen en heeft een hoog alu-hoedjesgehalte. Het is moeilijk om in te schatten of het waar is, en in hoeverre PlusToken werkelijk bij machte is om de koers te beïnvloeden. Doe daarom vooral zelf onderzoek, waarbij het werk van Ergo een goed begin is.

Volg BTC Nieuws om op de hoogte te blijven van de laatste geruchten en ontwikkelingen rondom PlusToken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Bitcoin anoniem? Niet traceerbaar? Meestal wel maar nu blijkbaar niet. Ik begrijp er niets meer van

    4 december 2019
  • Waarom Bitcoin dumpen als de koers in 2020 naar 100000€ zal stijgen?

    5 december 2019