Cardano stijgt 20% en komt met upgrade Plutus

Blockchain-platform Cardano bereidt zich voor op zijn volgende grote upgrade. Deze moet het mogelijk maken om smart contracts te implementeren, via Plutus.

Deels op blockchain

Plutus is de eigen programmeertaal die zal worden gebruikt om smart contracts te schrijven. IOHK, het bedrijf achter de ontwikkeling van Cardano, schrijft dat Plutus-contracten deels op de blockchain staan en deels op de machine van een gebruiker draaien.

Feitelijk worden beide delen in de Haskell-programmeertaal geschreven, maar zijn samengesteld door Plutus, dat het raamwerk biedt voor smart contracts op Cardano.

Uitgebreid model Bitcoin

Net als Bitcoin gebruikt Cardano het UTXO-model (niet-bestede transactie-uitvoer), waarbij de invoer niet-bestede uitvoer is van eerdere transacties. Cardano heeft verder gebouwd op dit idee door een ​​uitgebreid UTXO-model (EUTXO) te gebruiken dat unieke voordelen zou moeten bieden.

Zonder al te diep in te gaan op de technische aspecten, staat het EUTXO-model toe dat de geldigheid van transacties buiten de keten wordt gecontroleerd voordat de transactie naar de blockchain wordt verzonden. Vergelijk dit eens met Ethereum (we nemen alleen de basislaag in ogenschouw) waar alle transacties direct op de blockchain worden verwerkt. De kosten van de transacties van smart contracts op Cardano kunnen ook vóór verzending buiten de blockchain om worden bepaald, wat een ander uniek kenmerk is.

Volledig werkbaar in browser

Plutus Core zal worden gebruikt om de parameters van deze EUTXO-transacties te definiëren en de code samen te stellen die is ontwikkeld voor smart contracts. Een Plutus Application Framework (PAF) biedt toegang tot diensten en applicaties die op het netwerk draaien met volledige webbrowser-interoperabiliteit.

‘Applicaties die bovenop de PAF zijn geschreven, bieden automatisch een HTTP- en WebSocket-interface die kan worden gebruikt om vanuit de webbrowser met de applicatie te communiceren.’

Cardano lanceerde native tokens met de Mary-upgrade van februari waarmee gebruikers nieuwe tokens kunnen bouwen en verzenden via de blockchain van Cardano. Plutus is eigenlijk een vervolg hierop, want nieuwe coins + smart contracts = DeFi en NFT.

Derde kwartaal komt Alonzo

Plutus maakt deel uit van de Alonzo-upgrade, een belangrijke upgrade op de roadmap van Cardano die slimme contracten introduceert en de mogelijkheid om dapps te bouwen.

‘Mei en juni zullen een tijd zijn voor kwaliteitsborging en testen met gebruikers, gevolgd door een functieblokkering die vier weken duurt. Dit geeft cryptobeurzen en wallets de tijd om te upgraden en voor te bereiden op de update van het Alonzo-protocol. We verwachten dat de Alonzo-upgrade (hard fork) in de nazomer zal plaatsvinden.’

De markt lijkt goed te gaan op Plutus. De Cardano koers is de afgelopen week met 20% gestegen. Dit kun je natuurlijk niet alleen op het conto schrijven van de geplande upgrade. Er is de afgelopen dagen veel gebeurd in crypto-land, denk aan de voortdurende altseason en de aandelen van Coinbase.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Weer een goed stuk van jouw hand, Jerrymie. Het begint op te vallen. Complimenten!

    16 april 2021
  • Onzin, Cardano is afgelopen maand 10% gestegen na een gruwelijke dip. Op jaarbasis 3500% gestegen dus daar gaat nog ruim 100% vanaf komende maanden

    16 april 2021