Poetin wil zo snel mogelijk duidelijkheid over eventueel verbod cryptocurrency’s

De Russische president Vladimir Poetin heeft de regering van het land en de Centrale Bank verzocht om overeenstemming te bereiken over cryptocurreny’s.

Nieuwe technologie niet in de weg staan

Tijdens een videocall met leden van de regering op 26 januari zei Poetin op de hoogte te zijn van de discussies rond cryptocurrency-wetgeving.

Poetin zei over cryptocurrency:

‘Ik zal slechts een paar woorden zeggen, ik ben bekend met de lopende discussie over deze kwestie. Deze kwesties worden behandeld en gereguleerd door de Centrale Bank van de Russische Federatie. De Centrale Bank staat onze technische vooruitgang niet in de weg en levert de nodige inspanningen om de nieuwste technologieën op dit werkterrein te introduceren.’

Overschot aan elektriciteit

Toch denkt hij ook dat Rusland een concurrentievoordeel heeft, namelijk een overschot aan elektriciteit en goed opgeleid personeel:

‘Wat cryptocurrency’s betreft, heeft de Centrale Bank zijn eigen positie, het hangt samen met het feit dat, volgens de experts van de Centrale Bank, de uitbreiding van dit soort activiteiten bepaalde risico’s met zich meebrengt, en in de eerste plaats voor de burgers van het land, gezien de hoge volatiliteit en enkele andere componenten van dit onderwerp. Hoewel we hier natuurlijk ook bepaalde concurrentievoordelen hebben, vooral in de zogenaamde mijnbouw. Ik bedoel het overschot aan elektriciteit en het goed opgeleide personeel dat in het land beschikbaar is.’

Unaniem advies

Hij wil dat de regering en de Centrale Bank samen optrekken om tot een unaniem advies te komen:

Ik zou zowel de regering van Rusland als de Centrale Bank willen vragen om tijdens de discussie tot een soort unaniem advies te komen, en ik zou u willen vragen deze discussie in de nabije toekomst te houden en vervolgens verslag uit te brengen over de resultaten die tijdens deze discussie zullen worden bereikt.

Plannen van Centrale Bank Rusland

De Russische Centrale Bank publiceerde vorige week een rapport waarin werd opgeroepen tot een verbod op cryptocurrency-mining in het land, het gebruik van de infrastructuur van de Russische financiële markt voor cryptocurrency-transacties en investeringen van financiële instellingen in cryptocurrency’s en aanverwante producten.

Hier kwam ook wat kritiek op binnen, onder andere van de bedenker van Telegram. Volgens onderzoek van Cambridge, bevindt iets meer dan 11% van alle rekenkracht van bitcoin miners zich in Rusland.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.