Hoe reageren politici wereldwijd op Facebook cryptocurrency Libra?
De plannen van Facebook om cryptocurrency Libra te lanceren heeft al veel stof doen opwaaien. Niet alleen bij cryptoliefhebbers en bitcoin maximalisten, maar ook bij centrale banken en politici van over de hele wereld. Er wordt geroepen om meer toezicht en regulering. Lees hier alle reacties.
- De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire zei dat Libra “niet kan en … niet mag gebeuren” en dat “er geen sprake van is dat de cryptocurrency een soevereine valuta wordt.” Hij wil naar verluidt een beroep doen op alle deelnemende landen van de G7, de bijbehorende presidenten van alle centrale banken. Zij moeten gezamenlijk een Libra beoordelen en volgende maand met een adviesrapport komen.
- Markus Ferber, een Duits lid van het Europees Parlement, waarschuwde dat Facebook een “schaduwbank” zou kunnen worden en zei dat toezichthouders waakzaam moeten zijn.
- De Amerikaanse afgevaardigde Patrick McHenry, Republikein bij het House Financial Services Committee, vroeg om een hoorzitting over Project Libra. Dat deed hij per brief aan de voorzitter van de commissie, de Amerikaanse afgevaardigde Maxine Waters. Waters riep op haar beurt weer dat Facebook moet stoppen met project Libra.
“Wij regelgevers moeten dit zien als een wake-up call, wij moeten serieus om gaan met potentiële privacy- en nationale veiligheidsproblemen, cyberbeveiligingsrisico’s en handelsrisico’s die door cryptocurrencies worden veroorzaakt,” zei Waters. Ze voegde hier nog aan toe: “Gezien het verontruste verleden van het bedrijf, verzoek ik dat Facebook akkoord gaat met een moratorium op elke beweging voorwaarts bij het ontwikkelen van een cryptocurrency, totdat het Congres en de toezichthouders de mogelijkheid hebben om deze problemen te onderzoeken en actie te ondernemen.” - Een Democratisch lid van de Amerikaanse Senaat, Sherrod Brown zei naar verluidt: “Facebook is al te groot en te krachtig en het heeft die macht gebruikt om de gegevens van gebruikers te exploiteren zonder hun privacy te beschermen. We kunnen niet toestaan dat Facebook een riskante nieuwe cryptocurrency uitvoert zonder toezicht van een Zwitserse bankrekening.”
- De voorzitter van Amerikaanse Federal Reserve is Jerome Powell. Hij zei dat de centrale bank met Facebook heeft gesproken over Libra. “Facebook is langs toezichthouders over de hele wereld geweest om hun plannen te bespreken over Libra. Ze hebben ook met ons gesproken. Er zijn voordelen … maar ook risico’s die we bekijken. Dit lijkt op wat Governor Carney van de Bank of England ook zei.”
- Gouverneur Mark Carney van de Bank of England zei dat hij Libra het voordeel van de twijfel wil geven, maar waarschuwde dat massale adoptie Libra dwingt om “onderworpen te zijn aan de hoogste normen van regulering.” Hij zei ook dat Libra zomaar zou kunnen lanceren zonder dat toezichthouders hier per se blij mee zijn.
- Philip Lowe van de Australische centrale bank zei: “Er zijn nog veel problemen waar we tegenaan lopen met Facebooks Libra.” Hij voegde hier aan toe: “Er zijn veel regelgevingskwesties die moeten worden aangepakt en zij moeten zorgen voor een solide businesscase. We moeten voorzichtig zijn met conclusies trekken.”
- De Zwitserse toezichthouder op de financiële markten heeft naar verluidt ook contact met de mensen achter team Libra. Hij moet bepalen of de plannen goedkeuring van de toezichtgevers vereisen.
- Nederlandse politici hebben nog niet gereageerd op de plannen van Facebook.
De verwachting is dat Facebook in 2020 cryptocurrency Libra lanceert. Wij schreven hier eerder een compleet overzicht over, vlak nadat de whitepaper publiekelijk gedeeld werd.
Jochem
/
Wat mij verbaast is dat bijna elke politiek figuur denkt dat Libra van in z’n geheel van Facebook is. Echter Libra maar voor 1% van FB. Calibra is een ander verhaal. Na het horen van deze podcast: https://www.bnr.nl/podcast/cryptocast/10381478/breaking-bitcoin-creating-libra ben ik als behoorlijk tegenstander van FB toch best geinteresseerd in het hele Libra verhaal. Het komt op mij een beetje over als de banken / politiek hebben te lang geprofiteerd en gaat niet mee met de tijd. Die machtspositie hebben ze te lang voor lief genomen waardoor er nu heel snel alternatieven komen waarop ze niet zijn voorbereid.
24 juni 2019