Polkadot breidt ecosysteem uit met ‘Airbnb van databases’ Bluzelle

Bluzelle werkt samen met de Web3‌ ‌Foundation‌ ‌(W3F) om het ecosysteem van Polkadot helpen op te bouwen. De gedecentraliseerde database van Bluzelle, ook wel de Airbnb van databases genoemd, laat ‌ontwikkelaars ‌betalen‌ voor‌ ‌opslag‌ruimte‌ ‌en‌ ‌lezen en schrijven‌ naar‌ ‌de‌ gedecentraliseerde‌ ‌database.

Bluzelle helpt Web 3.0 Polkadot

De Web3 Foundation, onder leiding van Polkadot oprichter Gavin Wood, helpt met fondsen voor onderzoek en voor ontwikkelteams voor het gedecentraliseerde web. Deze innovaties moeten wel iets van doen hebben met het ecoysteem van Polkadot. Het doel is dat de blockchain compatibiliteit ondersteunt voor verschillende toepassingen, variërend van DeFi tot gaming, aldus Bluzelle in een blog.

Volgens Bluzelle beschermt hun data sharing netwerk aangesloten projecten voor inbraak, netwerkstoringen en prestatieproblemen.

Polkadot heeft een blockchain ontwikkeld die op basis van sharding schaalbaar is. Ook ondersteunt de blockchain interoperabiliteit, wat betekent dat cross-chain informatieoverdracht mogelijk is. Bluzelle’s data netwerk helpt projecten (zoals dApps) dit potentieel te realiseren door het verwijderen van de behoefte aan afhankelijkheid vanx gecentraliseerde data-centra. ‌ ‌

Samenwerkende blockchains

Naarmate meer ondernemingen en grote bedrijven zich realiseren dat ze niet in volledige exclusiviteit kunnen bestaan, is interoperabiliteit (gegevensuitwisseling) via blockchain een steeds aantrekkelijkere optie. De belofte is dat dit niet alleen interne processen kan stroomlijnen, maar ook om de dagelijkse operationele kosten te verlagen.

Tot nu toe bevinden de meeste zakelijke blockchain-applicaties zich op private blockchains gebouwd door Hyperledger en Corda, maar de afgelopen maanden is Hyperledger begonnen met het gebruik van meer openbare netwerken zoals Ethereum.

Polkadot en Cosmos

Nu het Ethereum netwerk echter nog steeds regelmatig last heeft van opstoppingen (ETH 2.0 proof of stake kan niet snel genoeg komen) zijn er een aantal andere openbare netwerken ontstaan ​​die zich richten op interoperabiliteit en schaalbaarheid, zoals Cosmos en Polkadot. Het Cosmos Inter Blockchain Communication, of IBC-protocol, draait momenteel op een testnet en de verwachting is dat deze tegen het einde van het derde kwartaal naar het mainnet gaat. Dat geldt ook voor het Inter Chain Messaging Protocol van Polkadot, hoewel dit zelfs nog iets later naar het mainnet kan gaan.

Publiek wordt privaat

Simpel gezegd, cross-chain platforms bieden gebruikers een enorme hoeveelheid flexibiliteit omdat ze niet vastzitten aan één enkele technische oplossing om aan individuele behoeften te voldoen. Niet alleen dat, maar met een verbeterde interoperabiliteit tussen private en publieke blockchains lijkt het erop dat ondernemingen in staat zullen zijn om de voordelen te behalen die publieke blockchains bieden. Denk aan grootschalige consensus en het ontmoedigen van verkeerde beslissingen. Daarnaast verandert het hele KYC-beleid als een bedrijf gebruik maakt van een publieke blockchain. Ze zijn hierdoor niet zelf meer verantwoordelijk.

Bovendien kan cross-chain tribalisme verminderen. Doordat veel blockchainbedrijven met elkaar concurreren is het aan de investeerders gelegen om hun investeringen de hemel in te prijzen, en de andere oplossingen naar beneden te halen.

Parallelle ketens

Terug naar Bluzelle, hun architectuur komt overeen met dat van Polkadot. Hierdoor hoeven ontwikkelaars geen nieuwe parachain op te zetten. Een parachain is een applicatiespecifieke datastructuur die gecontroleerd wordt door nodes van de Polkadot Relay Chain. Meestal neemt een parachain de vorm aan van een blockchain, maar dat is niet altijd zo en ook niet altijd nodig. Ze ontlenen hun naam aan dat het parallelle ketens zijn die parallel lopen aan de originele blockchain. Deze parachains zorgen ervoor dat transacties snel verwerkt kunnen worden en helpen het Polkadot netwerk op te schalen. Ook kunnen ze schakelen met andere parachains.

Bluzelle kan dus data decentraal opslaan, maar ze ontwikkelen ook data feeds en oracles voor de volgende fase van Polkadot. Het netwerk van Bluzelle wordt aangedreven door Cosmos, kan 10.000 transacties per seconde aan en ze maken gebruik van een delegated proof of stake.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.