Polkadot opent fonds van 667 miljoen euro voor ontwikkelaars, in afwachting van veilingen parachain in november

Gavin Wood heeft een ontwikkelingsfonds van 667 miljoen euro aangekondigd voor Polkadot. Wood is de oprichter van Polkadot en heeft het bedrag gereserveerd in DOT, de valuta van het netwerk. Dit maakte hij afgelopen weekend bekend.

Raad moet goedkeuring geven

Wood gaf verschillende suggesties over hoe de fondsen zouden kunnen worden besteed. Welke praktische oplossing ook wordt gekozen, er moet worden bijgedragen aan de kernwaarden van de gemeenschap voor het “bouwen, verbeteren, opleiden” van het Polkadot-ecosysteem.

Volgens Polkadot’s Wiki kunnen deze fondsen worden uitgegeven als ze worden goedgekeurd door de raad, die stemt over voorstellen die aan hen worden voorgelegd. De Polkadot-raad bestaat momenteel uit 13 leden, maar de raad is van plan in de toekomst uit te breiden naar 24 zetels.

Veilingen parachains

De timing van deze aankondiging steekt marketingtechnisch goed in elkaar. Over een paar weken worden namelijk de langverwachte veilingen van de verschillende parachains op Polkadot gehouden. De tweet van Wood suggereert dat de fondsen bedoeld zouden kunnen zijn om de ontwikkeling op gang te brengen gericht op het aanstaande parachain-ecosysteem van Polkadot.

Over de veilingen: er zijn 100 parachains beschikbaar en deze worden middels een veiling verdeeld. Projecten kunnen meedoen door DOT in te zetten. Grote kans dat de polkadotkoers de komende weken volatiel zal zijn.

Over parachains en de relay chain?

Parachains kun je zien als zijketens van de hoofdblockchain, of om het nog duidelijker te maken, een motor met een zijspan. Decentrale applicaties en protocollen kunnen gehost worden op deze parachains en communiceren met de hoofdblockchain (relay chain) om transacties af te ronden.

De relay chain in zijn huidige vorm verwerkt uitsluitend transacties, governance en staking-diensten voor het Polkadot-netwerk. Op de parachains kunnen ontwikkelaars helemaal loco gaan met geavanceerde functies zoals smart contracts en cross-chain-compatibiliteit. Als bijrijder in de zijspan kun je brood smeren, bier drinken en luisteren naar de Snollebollekes zonder dat de motorrijder hier last van heeft.

Wood heeft bijna 19 miljoen DOT gereserveerd voor het nieuwe ontwikkelingsfonds en het lijkt er op of deze bedoeld in om ontwikkelaars aan te moedigen om te beginnen met bouwen op Polkadot ter voorbereiding van de livegang van parachains.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.