Polkadot wil profiteurs van zijn platform weren door aan het algemene welzijn te denken

Polkadot is een relatief nieuw project en richt zich voornamelijk op netwerkoverschrijdende transacties. Verschillende blockchains bestaan ​​parallel naast elkaar, en worden parachains genoemd (onderling verbonden subketens). Met de nieuwste update probeert Polkadot de zogenaamde profiteurs van hun ecosysteem te verwijderen.

Gemeenschap beslist

In het persbericht van Polkadot vertellen ze over het probleem van profiteurs, dit zijn bijvoorbeeld netwerkdeelnemers die de middelen van Polkadot gebruiken maar er niet voor betalen. Dit probleem kan niet worden opgelost met het bestaande veilingmodel van het leasen van slots voor parachains.

Zo’n profiteur parachain kan buiten het netwerk om worden besproken via een openbaar referendum. De Raad en de Technische Commissie, twee belangrijke autoriteiten in het bestuursmodel van Polkadot, kunnen ook mee beslissen. Maar de beslissende stem is aan de gemeenschap van DOT-houders, zoals normaal het geval is bij het ecosysteem van Polkadot:

De stakeholders van het netwerk hebben het laatste woord over wat er wel en niet doorgaat.

Voor het algemene welzijn

De oplossing tegen freeriders is in theorie heel simpel. Een paar parachains worden gereserveerd als common good chains, ofwel goed voor het algemene welzijn van Polkadot. Als gevolg van deze update ontstaan ​​er twee nieuwe soorten ketens in Polkadot, namelijk System Level Chains en Public Utility Chains.

System Level Chains zijn ontworpen om een ​​deel van de functionaliteit van de Relay Chain (de coördinerende blockchain van het Polkadot-systeem) naar zijn parachains te verplaatsen. In sommige gevallen kunnen alle bestuursfunctionaliteit vanuit de Relay Chain naar een parachain worden verplaatst.

Public Utility

Daarom kan de ene parachain fungeren als validator voor andere parachains om de efficiëntie van het hele systeem te verbeteren. Het ketenconcept Public Utility is totaal nieuw voor het ontwerp van Polkadot (DOT). Dit zijn dus die common good parachains waar iedereen van zou moeten profiteren.

Enkele use cases van common good parachains zijn bruggen (tussen verschillende ketens), smart contractbouwers en generieke activa. Al deze zouden kunnen werken zonder een nieuw token:

  • Een bridge zou een eigen native token kunnen toevoegen om als tol te heffen, maar in de meeste gevallen kan dit net zo goed DOT zijn.
  • Een smart contract layer-one blockchain gebruikt DOT als transactiefee.
  • Een generieke activaketen zou iedereen in staat stellen om DOT te storten en een andere coin binnen de keten te gebruiken. Beetje zoals je ethers inwisselt voor ERC-20 tokens op de blockchain van Ethereum. Zo kunnen verschillende activa als onderpand worden gebruikt voor leenproducten of DeFi.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat is dat nu weer voor een ongelooflijke hocus pocus???

    14 maart 2021