Alaaf! Polonaise voor bitcoin of een heftige kater?

Voor de derde keer in februari dipte bitcoin onder de 10.000 dollar (9.250 euro). Bitcoin houdt het in ieder geval wel spannend! Op dit moment lijkt de koers rust te vinden op 9.500 dollar (8.800 euro). Maar blijft dat wel zo?

Ondersteuning gevonden op 9.500 dollar

Voor de komende dagen is het belangrijk dat de koers steun blijft vinden op 9.500 dollar (8.800 euro). We hebben het er wel vaker over gehad, maar op de grafiek hieronder zie je dat dit een sterk niveau is.

Blijft de koers ondersteuning houden, dan kunnen we onze ogen richten op 10.500 dollar (9.700 euro), de hoogste waarde van dit jaar.

Op de lange termijn gaat het goed met de koers

Als we helemaal uitzoomen, dan ziet het er nog goed uit. Dat zien we als we naar de Mayer Multiple kijken. Deze indicator is bedacht door investeerder Trace Mayer.

Mayer bedacht deze indicator op basis van de 200-dagen Moving Average (MA). Dat is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen tweehonderd dagen. Op de bovenste grafiek hieronder zie je dit gemiddelde aan de groene lijn.

De Mayer Multiple, te zien in de onderste grafiek, kan je berekenen door de bitcoin prijs te delen door de waarde van de 200-dagen MA van dat moment. Dan kom je uit op een verhouding, het cijfer 1 betekent bijvoorbeeld dat de 200-dagen MA precies overeenkomt met de huidige prijs. En een waarde van 1,5 betekent dat de koers 1,5 keer zo hoog is als de 200-dagen MA.

Analisten gebruiken vaak de 200-dagen MA om te bepalen of er sprake is van een bull market. Als de koers eenmaal hoger is dan dit gemiddelde, blijft de koers vaak ook voor een langere periode stijgen.

Daarnaast kwam Mayer erachter dat als de verhouding 2.4 is, er vaak een grote correctie komt (rode lijn op onderste grafiek).

En is deze verhouding veel groter dan 2.4, dan gaat het om een bubbel en heeft de koers veel tijd nodig om te herstellen. De laatste keer was eind december 2017, toen bitcoin bijna de 20.000 dollar aantikte. Op dat punt was de Mayer Multiple zelfs even 3.71.

Dit is dus een goede indicator om in de gaten te houden hoe het ervoor staat met de koers!

Wat kunnen we verwachten van de koers?

Deze week schoot de koers met zeven procent omhoog en daarna weer met zeven procent omlaag. Het is moeilijk om te zeggen waar de prijs de komende dagen heen zal gaan. We hebben nog niet diep genoeg in het glaasje gekeken, dus beschrijven we twee mogelijke scenario’s. May the odds be ever in your favor.

Bullish
Blijft de koers ondersteuning vinden op 9.500 dollar (8.800 euro)? Dan is 10.500 dollar (9.700 euro) interessant om in de gaten te houden. Pas dan kunnen we de polonaise lopen voor bitcoin!

Op de grafiek onder de koers zie je de RSI. Deze geeft het momentum weer van de koers.
Een hoge waarde betekent dat de koers hard gestegen is, er volgt dan meestal een correctie. Maar nu is de waarde 42, wat vrij laag is. Dat betekent dat de koers de komende dagen ruimte heeft om te groeien.

Bearish
Maar de RSI is geen waterdichte indicator. Wat als de koers wél onder de 9.500 dollar (8.800 euro) komt? Dan komt eerst 9.150 dollar (8.460 euro) in beeld, de lichtrode balk op de grafiek.

In het meest negatieve scenario zakt de koers naar 8.300 dollar (7.675 euro), de volgende belangrijke ondersteuning op de grafiek. Dat voelt dan een beetje alsof je na een flinke kater wakker wordt en wéér bier moet gaan drinken.

Alaaf!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.