Polygon (MATIC) stijgt 10%, dit kan je verwachten in tweede helft 2022
De eerste helft van 2022 zag er niet goed uit voor de koers van polygon (voorheen matic). Maar sinds halverwege juni lijkt de weg omhoog weer gevonden, zo ook vandaag. De waarde is de afgelopen 24 uur met 10% toegenomen. Wat heeft Polygon in de tweede helft van 2022 in petto voor ons?
Polygon (matic) is volatiel
Hieronder de koers van polygon van de afgelopen 7 dagen. Het is een cryptocurrency die ontzettend grote bewegingen kan maken, zowel omhoog als omlaag.
Sinds begin 2022 heeft de koers 62% moeten inleveren. Ontzettend veel natuurlijk, maar vergelijkbaar met de prestaties van de meeste grote coins dit jaar. We kijken zo naar de verwachtingen van de tweede helft van dit jaar, maar voor de nieuwkomers een korte uitleg over het Polygon-project.
Wat is Polygon?
Polygon is gebouwd om de blockchain van Ethereum te ontzien. Het is een soort laag die om die blockchain heen gebouwd is, en het is de bedoeling dat veel transacties (van DeFi, NFT’s en smart contracts) van Ethereum worden uitgevoerd via Polygon.
Polygon biedt veel lagere transactiekosten dan Ethereum en kan naar eigen zeggen maar liefst 65 duizend transacties per seconde aan. Ontwikkelaars kunnen ook een eigen sub-blockchain bouwen op Polygon om het gehele netwerk nog beter te ontlasten.
De token matic wordt gebruikt om transactiekosten te betalen op de blockchainlaag van Polygon en wordt gebruikt voor de beveiliging.
Eerste helft 2022 van Polygon
In de eerste helft van 2022 heeft Polygon een mooie groei meegemaakt.
- Het aantal apps dat op Polygon wordt uitgevoerd op meer dan 19.000 vanaf de analyse van april (tegen ongeveer 7.000 in januari).
- Het gemiddeld aantal transacties per maand is 90 miljoen (verdeeld over de verschillende sub-blockchains).
- Er zijn ongeveer 153.000 smart contracts gemaakt.
Polygon meldt ook partnerschappen met een aantal grote Web2- en Web3 -projecten, waaronder Meta, Flipkart, de NFL en eBay.
Drie pijlers voor 2022
Het blockchainplatform schuift hun ambities niet onder stoelen of banken. Ze hebben grote plannen voor de rest van 2022, hoewel deze niet altijd te kwantificeren zijn. Polygon zal zich concentreren op drie belangrijke gebieden:
- producten
- evenementen
- accelerators (versnellers)
Producten op Polygon
De levensvatbaarheid van een project valt en staat met de producten die ervoor worden ontwikkeld. Polygon wil daarom een miljoen ontwikkaars aan hun ecosysteem binden. Deze werken niet direct voor Polygon, maar aan de verschillende decentrale apps en DeFi-opties die draaien op de tweede laag.
Het product moet verder ontwikkeld worden en leiden tot nieuwe doorbraken, wat op hun beurt ontwikkelaars meer stimulansen zal bieden om zich te binden aan projecten op Polygon. Met doorbraken doelt Polygon op het verder ontwikkelen van ZK rollups.
ZK staat voor zero knowledge en is een schaaloplossing die meerdere off-chain transacties verzamelt in een enkele on-keten transactie. Hierdoor hoeven miners op het onderliggende Ethereum netwerk niet elke losse transactie te verifiëren en te verwerken. Gebruikers kunnen zo coins verplaatsen tussen Polygon en Ethereum zonder enige vertraging. Althans, dat is de belofte.
Evenementen en accelerators Polygon
Daarnaast zegt Polygon dat het talloze evenementen en meetups gaat organiseren om nieuwe gebruikers te onboarden.
Een ander speerpunt is het gebruik van accelerators. Dit zijn programma om start-ups te helpen die willen bouwen op Polygon. Denk hierbij aan technische hulp, maar ook aan geld, of in dit geval waarschijnlijk cryptocurrency.
Overleeft Polygon de fusie van Ethereum?
In de tweede helft van 2022, in september om precies te zijn, wordt The Merge verwacht. Lang verhaal kort: de basislaag van Ethereum maakt vanaf dat moment gebruik van proof of stake en kan meer transacties per seconde aan, en de transactiekosten zullen hierdoor dalen. Een logische vraag is dan of tweede lagen zoals Polygon dan nog wel bestaansrecht hebben.
De meeste ontwikkelaars die werken aan projecten op Polygon verwachten dat als Ethereum 10x zo snel wordt, Polygon 100x zo snel kan worden.
Poapster, een ontwikkelaar van Harvest Finance zegt:
“We zullen zien dat Ethereum de universele settlementlaag zal worden en alle verschillende L2’s en EVM -compatibele ketens zullen zijn waar de meeste kleinere transacties plaatsvinden.”
Daarnaast wil Ethereum na The Merge werken aan sharding: een blockchain horizontaal opsplitsen om snellere verwerkingstijd te bewerkstelligen. Dit vergroot de dataopslag voor rollups, waardoor ze nog meer transacties en data aankunnen. In theorie bullish voor Polygon dus.
Maar dat is de theorie, het restant van 2022 zal uitwijzen hoe Polygon zich ontwikkelt en of tweede lagen nog bestaansrecht hebben na september, als Ethereum eindelijk overstapt op proof of stake.