Solana of Polygon (Matic)? Welke crypto eindigt achter Ethereum in 2022?
Sandeep Nailwal is één van de oprichters van Polygon (Matic) en hij tweet dat Solana vooral veel tractie heeft door de ‘geweldige Amerikaanse marketingmachine.’
Beide protocollen concurreren enigszins om gebruikers die gebruik willen maken van DeFi en NFT’s. Het grote verschil is dat Polygon gebouwd is als een tweede laag op Ethereum en Solana een eigen blockchain heeft.
Groei in 2021
Als we de koersen vergelijken, dan hebben ze allebei een indrukwekkend 2021 achter de rug. De percentages hieronder is de groei sinds juni 2021, toen de cryptomarkt het dieptepunt van het jaar behaalde.
Solana heeft dus overduidelijk een grotere groei meegemaakt, maar volgens Nailwal komt dat dus door niets anders dan marketing. Tijd om daar iets verder in te duiken.
Niets meer dan Amerikaanse marketing
In december 2021 schreef crypto-analist Spencer Noon dat veel andere analisten zeggen dat Solana na Ethereum het meest gebruikte platform voor smart contracts is, maar een blik op de blockchain data zegt iets anders. Hij zegt dat Polygon op plek twee staat (na Ethereum) en dat Solana daar achteraan hobbelt.
Op 9 januari retweette Nailwal het verhaal van Spencer Noon.
I feel that the thought
“Solana has more traction than @0xPolygon” is more common amongst newer Web3 entrants as they are influenced by awesome US institutional marketingIn reality
Solana
-180K DAU
– 200-300 Active Dev teamsPolygon
-270K DAU
-2000-3000 Active Dev teams https://t.co/fvByDw7SWG— Sandeep | Polygon 💜 (@sandeepnailwal) January 9, 2022
‘Ik heb het gevoel dat de gedachte Solana heeft meer tractie dan Polygon vaker voorkomt bij nieuwere Web3-deelnemers, omdat ze worden beïnvloed door geweldige Amerikaanse institutionele marketing.’
Hij benoemt Amerika omdat beide bedrijven ergens ander gevestigd zijn, Polygon voornamelijk in India en Solana in de VS.
Meer programmeurs
Naast het dagelijkse aantal actieve gebruikers, zegt Nailwal ook dat Polygon 2.000 tot 3.000 actieve teams van programmeurs heeft, terwijl Solana slechts 200-300 actieve teams zou hebben.
In hetzelfde draadje zei een gebruiker dat Solana zijn statistieken op een andere manier meet, waardoor een vergelijk lastig wordt. Dat is best belangrijk, want de manier waarop activiteit van een netwerk of wallet gemeten wordt, is van invloed op hoe investeerders naar een project kijken.
Data wordt anders weergegeven
Toen Solana-wallet Phantom zijn statistieken voor 2021 deelde, zeiden ze dat ze elke maand 1,8 miljoen actieve gebruikers hadden. Deze berichtgeving werd overgenomen door crypto-journalisten, maar eigenlijk ging het niet over gebruikers, maar over actieve adressen. Dit is een belangrijk verschil, want gebruikers kunnen meerdere adressen beheren.
1/4 — 2021 has been an incredible year for Phantom & the @solana ecosystem! We opened up our invite-only beta in March and then launched publicly in July.
In just 9 months we have grown to over 1.8M monthly active users with no sign of slowing down! pic.twitter.com/kY4tjBQuyv
— Phantom (@phantom) January 1, 2022
Daarnaast was er ook nog een retweet over dat veel gebruikers bots zijn.
Grootste ecosystemen
Electric Capital deelde ook een analyse, en deze is iets minder gekleurd dan de woorden van iemand van Polygon of een wallet van Solana. Zij schrijven dat zowel Solana als Polygon tot de toppers in de sector behoren:
‘De grootste ecosystemen zijn Ethereum, Bitcoin, Polkadot, Cosmos, Solana, BSC, NEAR, Avalanche, Tezos, Polygon en Cardano, elk met 250+ maandelijks actieve ontwikkelaars.’
Het rapport ging ook in op het gemiddelde aantal actieve ontwikkelaars per maand. Volgens het rapport groeide solana met factor 4,9 en Polygon met iets meer dan 2.
Krijg 10 euro Polygon (Matic) of Solana van ons
Handel in Matic en Solana op het nieuwe tradingplatform van BTC Direct. Maak een account aan met vouchercode NIEUWS en je krijgt 10 euro van ons om mee te handelen. Deze vouchercode vul je onderaan het aanmeldscherm in. Klik op de knop hieronder om direct een account aan te maken.