Populaire analist: ‘Bitcoin is ondanks groei van 40% in januari nog lang niet klaar’

Als je het aan Arthur Hayes vraagt, dan zijn Bitcoin, Ethereum en de rest van de markt nog lang niet klaar met stijgen. De voormalig CEO en mede-oprichter van het derivatenplatform BitMEX schrijft op zijn populaire blog dat hij voor de eerste helft van 2023 behoorlijk positief is over de markt. Waar hij eerder dit jaar nog besloot om een deel van zijn kapitaal aan de zijlijn te houden, is hij nu behoorlijk van mening veranderd.

180 graden gedraaid

In de eerste weken van 2023 maakte Hayes zich nog zorgen over een zogenaamde “capitulatie” van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Het is je vast niet ontgaan dat de Federal Reserve in 2022 de Amerikaanse rente flink verhoogde om de inflatie te bevechten. Hayes was van mening dat dit de economie weleens stevig in de problemen kon brengen en dat de Federal Reserve op korte termijn van koers zou moeten wijzen.

Die koerswijziging zou betekenen dat de rente in rap tempo weer omlaag moet, om een in een recessie afglijdende economie te hulp te schieten. Meestal is dat een scenario waarin risico-assets als Bitcoin het niet heel goed doen. Nu staat Hayes daar ineens heel anders in. “Mijn zorgen over deze potentiële uitkomst […] maakte dat ik een deel van mijn kapitaal aan de zijlijn hield,” aldus de analist.

“Om die reden mist een deel van mijn liquide kapitaal, dat ik wilde gebruiken om tegen lagere koersen in te kopen, nu de monsterrally die we vanaf de lokale dieptepunten zagen. Bitcoin won vanaf de bodem van 16.000 dollar al bijna 50 procent,” zo schrijft Hayes verder.

Nog lang niet klaar

Hayes schrijft verder dat Bitcoin waarschijnlijk nog lang niet klaar is met zijn wederopstanding, ondanks de koerswinst van bijna 40 procent in januari. De analist vergelijkt de huidige situatie met die van 2009. Destijds zaten we middenin een mondiale financiële crisis die de Amerikaanse Federal Reserve dwong om de economie flink te stimuleren met lagere rentes en aankopen van verschillende financiële assets.

De eerste helft van 2023 kan volgens Hayes weleens gekenmerkt worden door koersstijgingen, totdat het Amerikaanse Congress besluit het schuldplafond te verhogen. Amerika zit bijna tegen zijn schuldplafond aan, waardoor het de markt nu van liquiditeit moet voorzien via bepaalde reservepotjes. Zodra het schuldplafond omhoog gaat, stopt die liquiditeitsvoorziening waarschijnlijk en kan de markt het weer moeilijker krijgen.

Hayes verwacht dat de cash-reserves in de Treasury General Account (TGA) van ongeveer 500 miljard dollar volledig opgebruikt worden. Daarmee valt het effect van het strenge beleid van de Federal Reserve gedeeltelijk weg. “De TGA zal rond het midden van 2023 opgebruikt zijn. Meteen daarna verwacht ik een politiek circus over het verhogen van het Amerikaanse schuldplafond,” aldus Hayes.

“Gegeven het feit dat het Westerse financiële systeem zou instorten als de Amerikaans overheid besluit om het schuldplafond niet te verhogen, is het veilig om aan te nemen dat het schuldplafond uiteindelijk omhoog gaat,” zo schrijft de analist verder.

Terug naar dollars

Rond het midden van 2023 wil Hayes om die reden weer zijn risico-assets verkopen, om zich te verstoppen in de relatieve veiligheid van de Amerikaanse dollar. Het is volgens de analist allemaal een kwestie van timing. De voornaamste keuze van Hayes lijkt voor zijn huidige investeringen te vallen op Bitcoin.

“De komende dagen begin ik met investeren. Ik zou willen dat mijn kapitaal ertoe deed, maar dat is niet het geval. Denk dus niet dat mijn investeringen enig effect op de koers van Bitcoin zullen hebben,” zo vertelt Hayes aan zijn lezers. Zodra de rally van Bitcoin begint in te zakken, verwacht Hayes nog een agressieve rally van altcoins, waarna hij vervolgens weer overstapt op Amerikaanse dollars.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.