Categories: Blockchain

Pilot Porsche op Ethereum blockchain om herkomst materialen te traceren

Ook op de tweede dag van de Blockchain Expo Europe in Amsterdam zijn wij weer aanwezig. Er zijn veel keynotes en panels over het gebruik van blockchain in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de logistiek, de gezondheidszorg en de investeringssector.

Maar ook de auto-industrie is volop bezig met innoveren. Vanochtend sprak Claudio Welch van Porsche over de kansen en uitdagingen van blockchain bij Porsche.

Ethereum blockchain om herkomst leer te waarborgen

Claudio Welch: ‘De ontwikkelingen in de auto-industrie gaan snel. Technologie speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Je kan dan denken aan elektrische auto’s, of de ontwikkeling van zelfsturende auto’s. De laatste jaren richten wij ons ook op blockchain en AI.’

‘Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld een pilot aan het draaien op de Ethereum blockchain om de herkomst van leer te traceren.’

Van koe naar bekleding

Het gebruik van blockchain in de logistieke keten (supply chain) is een veelgehoorde usecase. En ook Porsche gaat daarin mee. Porsche gebruikt de Ethereum blockchain om de herkomst van koeienleer in hun auto’s te traceren.

Vaak is het namelijk moeilijk om de herkomst van de koeien te traceren vanaf het begin. Waar komt de koe vandaan? Heeft het beest een goed leven gehad?

Porsche kan daar wel afspraken over gemaakt hebben met de leverancier, maar tot nu toe is het moeilijk om direct bewijs te leveren.

En daar komt blockchain dus om de hoek kijken. Alle stappen in de logistieke keten kunnen nauwgezet worden gevolgd op de blockchain. Van boer, slachter, looierij naar uiteindelijk de bekleding in de auto.

Andere projecten

Porsche is ook volop aan het ontwikkelen aan andere projecten die blockchaintechnologie gebruiken. Het bedrijf werkt namelijk ook aan een manier om elektrische auto’s efficiënter op te kunnen laden. Deze oplossing werd tijdens de Odessey Hackathon ontwikkeld, die vond dit jaar in Groningen plaats.

Meer weten over Porsche en blockchain? Kijk dan eens op deze pagina.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Op naar de hoogste prijs ooit of eerst terug naar 7.200 euro?

Het lijkt nu stilte voor de storm voor bitcoin. De koers lijkt niet veel te bewegen, afgezien van de daling…

3 uur ago

Ethereum koers stijgt met 15 procent, bijna 200 dollar (181 euro)

De waarde van ether is sinds het begin van september met bijna 15 procent toegenomen. De koers schuurt tegen de…

8 uur ago

Tim Draper noemt bitcoin prijs van 250.000 dollar conservatief

Durfkapitalist Tim Draper blijft immer optimistisch over de koers van bitcoin. Eerder voorspelde hij dat de prijs van bitcoin binnen…

9 uur ago

Bitcoin minen verboden in Chinese regio Binnen-Mongolië

Lokale Chinese regeringsbeambten hebben besloten om het minen van bitcoin in de regio Binnen-Mongolië te verbieden. Huh, Binnen-Mongolië? Binnen-Mongolië, ook wel Zuid-Mongolië genoemd,…

10 uur ago

Tone Vays: koersen van alle altcoins zakken naar nul en Bakkt helpt bitcoin niet

BTC Nieuws was afgelopen weekend in Riga, de hoofdstad van Letland, om verslag te doen van de Baltic Honey Badger…

1 dag ago

D-day voor Libra vandaag: makers cryptocurrency van Facebook in gesprek met centrale banken

Vandaag is een belangrijke dag voor Libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank…

1 dag ago