Bitcoin kunstwerk Portraits of a Mind aangeboden bij veilinghuis Christie’s in New York
Een gigantische serie blockchain-kunst van 40 schilderijen genaamd Portraits of a Mind worden aangeboden bij veilinghuis Christie’s in New York. De serie kunstwerken hebben als doel het beeld en de ethos van Satoshi Nakamoto vast te leggen in de broncode die hij achterliet.
Veertig delen
De serie is een mooie weergave van de huidige tijdgeest, en heeft zijn weg gevonden naar een van de meest heilige zalen van de beeldende kunstwereld. Robert Alice’s Portraits of a Mind, bestaat uit 40 gigantische schilderijen samengesteld uit de broncode van Bitcoin.
De 40 schilderijen, die als ze achter elkaar geplaatst zouden worden, meer dan 50 meter lang zouden zijn, vormen samen een volledige transcriptie van de 12,3 miljoen cijfers die de ingewanden vormen van Bitcoin, ‘s werelds eerste cryptocurrency. De 40 schilderijen zijn bedoeld om over de hele wereld te worden verspreid, of liever verkocht, om Nakamoto’s visioen van decentralisatie te symboliseren. Hierdoor valt de code niet in de handen van slechts één persoon.
Blockchain als artistieke weergave
De eerste 20 schilderijen van deze kunstserie zijn al aangeboden aan particuliere verzamelaars en bedrijven in enkele van de grote steden ter wereld. Volgens Christie’s is CZ van Binance een van de verzamelaars.
Het 21e schilderij, of Blok 21, is het eerste werk uit de serie dat publiekelijk te koop wordt aangeboden. Het nummer 21 is volgens de kunstenaar vooral opmerkelijk omdat Nakamoto zijn code zo heeft ontworpen dat er maximaal 21 miljoen bitcoin beschikbaar is. Blok 21 wordt op 7 oktober geveild.
‘De snelheid en wereldwijde decentralisatie van deze codebase getuigt niet alleen van de werkelijk mondiale aard van de blockchain-gemeenschap, maar ook van de oorspronkelijke visie van Satoshi’, zegt Robert Alice in een persbericht. ‘Vaak over het hoofd gezien, maar kunst en cultuur spelen een fundamentele rol bij het verkennen en promoten van de rol van blockchain in de samenleving, terwijl het verhaal en de geschiedenis ervan ook voor toekomstige generaties behouden blijven. Portraits of a Mind is mijn bijdrage.’
See you crypto, for the first time, at @ChristiesInc.
New York, Oct 7. Exhibition and auction of BLOCK 21.
The first crypto focused painting and NFT to be sold at @ChristiesInc pic.twitter.com/Re4ToVrNso
— ROBERT ALICE (@robertalice_21) September 23, 2020
Bob en Alice uitgelegd
Volgens Christie is ‘Robert Alice’ de naam van een project dat is opgericht door Benjamin Gentilli, een in Londen gevestigde kunstenaar, om blockchain in de beeldende kunst te promoten. Portraits of a Mind is de eerste kunstserie van dit project en drie jaar uitsluitend door Gentilli gemaakt.
Gentilli is van plan om samen te werken met andere artiesten en ontwikkelaars om van Robert Alice een gedecentraliseerd collectief te maken. Robert Alice is een verwijzing naar Bob en Alice, Robert wordt in Amerika afgekort tot Bob.
Alice en Bob zijn symbolische namen die gebruikt worden in wetenschappelijke of technische uiteenzettingen over cryptografie en kwantuminformatica. De namen worden gebruikt om uiteenzettingen vlot te kunnen begrijpen, het gebruik van zinnen zoals “Persoon A wil een bericht zenden naar persoon B” is lastiger om te volgen.
Blockchain als teken van authenticiteit
Portraits of a Mind gaat niet alleen over blockchain als kunstwerk, maar de authenticiteit wordt ook op de blockchain vastgelegd. Elke koper krijgt een token via een unieke OpenDime-sleutel op de achterkant van elk schilderij in de serie. De herkomst van het werk kan ook worden gevolgd door Artory, een fine art blockchain-registratiedienst. Dit betekent dat als een van de oorspronkelijke kopers zijn werk doorverkoopt, de nieuwe koper bij aankoop een blockchain goedkeuring van authenticiteit krijgt.
Verwacht wordt dat Blok 21 voor een bedrag tussen 12.000 en 18.000 onder de hamer komt.