Portugal in 2023: niet langer aantrekkelijk voor digital nomads, bitcoin en crypto

De afgelopen jaren zijn veel crypto-investeerders naar Portugal gegaan voor zowel korte als lange termijn. Tuurlijk, Portugezen zijn aardig, het eten is goed, port vloeit rijkelijk en de stranden en het klimaat zijn aantrekkelijk. Maar de echte reden was dat Portugal geen belasting hief op crypto.

Daar lijkt vanaf volgend jaar een eind aan te komen. Portugal zou in 2023 belasting kunnen heffen op crypto-investeerders volgens het nieuwe budgetplan.

28% belasting vanaf 2023 op crypto

Een van de voorstellen in het plan is een belasting van 28% op de winst uit de verkoop van cryptocurrency. Dit zou alleen gelden voor investeerders die hun crypto korter dan een jaar vasthouden. Het is niet duidelijk of dit geldt voor alle crypto, of voor 1 transactie. In Duitsland is crypto na 1 jaar belastingvrij, maar als je gedurende dat jaar crypto toevoegt aan je totaal, dan gaat de teller opnieuw in.

Vermogenswinstbelasting (in het Engels bekend als capital gains tax) is een belasting op de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van cryptocurrency. Koop je bitcoin voor 100 euro, maar verkoop je deze binnen een jaar voor 1100 euro? Dan heb je 1000 euro winst, over deze winst moet je 28% belasting betalen. Ofwel, elke keer dat een Portugees crypto inwisselt voor fiatgeld, levert hij of zij meer dan een kwart in.

10% op crypto transacties

Andere delen van de ontwerpbegroting suggereren dat het uitgeven en minen van cryptocurrency een belastbaar inkomen oplevert. Het budget stelt ook een belasting van 10% op crypto-transacties en een belasting van 4% op commissies van brokers voor.

De staatssecretaris voor belastingzaken António Mendonça Mendes zei dat deze aanpak “past in ons belastingstelsel en ook bij wat er in de rest van Europa wordt gedaan”.

Tot nu toe werd Portugal beschouwd als een belastingparadijs voor cryptocurrency. Momenteel heft het geen belastingen op de meeste crypto-investeerders, maar niet als ze profiteren van professionele of zakelijke cryptocurrency-investeringen.

Verschil met Nederland

Om eerlijk te zijn, verschilt dit niet veel van hoe het in Nederland geregeld is. Het verschil is dat in Nederland crypto wordt gerekend onder vermogen. Lees hier alles over bitcoin en belasting. Mocht je minder dan 50.000 euro aan vermogen hebben op de peildatum, dan is het belastingtechnisch voordeliger om in Nederland te wonen.

Alleen is het bij ons koud, worden vlaggen ondersteboven gehangen en heeft een AVG’tje nou eenmaal minder smaak dan kip piri piri.

Andere belastingen in Portugal

Terug naar Portugal, volgens Reuters gaat het voorstel niet alleen over crypto, maar heeft dit ook betrekking op andere delen van de economie. De regering van het land stelt voor de belastingen op olie- en gasbedrijven te verhogen, de belastingen voor werknemers met lage inkomens te verlagen en de pensioentarieven te verhogen.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Portugese parlement.

Veel crypto ging naar Portugal

Doordat er effectief geen belasting werd geheven op crypto, kreeg Portugal de reputatie als een van de meest aantrekkelijke crypto-belastingparadijzen ter wereld.

Dit heeft er ook voor gezorgd dat er veel digital nomads, crypto-bedrijvigheidbeurzen en evenementen naar het land zijn verhuisd. Portugese politici benadrukken dat de introductie van 28% vermogenswinstbelasting niet gezien moet worden als afschrikmiddel voor bedrijven.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.