Portugese belastingdienst: Bitcoin handel en betalingen belastingvrij

Wat een progressief beleid van Portugal! De Portugese belastingdienst zegt dat de handel in cryptocurrency en betalingen in crypto in Portugal niet worden belast. Je betaalt dus geen btw als je bitcoin, ether of andere coins koopt. Maar ook wordt er geen inkomstenbelasting geheven.

Op verzoek van miners

Deze uitspraak is gedaan naar aanleiding van een verzoek van Portugese miners. De belastingdienst reageerde hierop met een officieel regeringsdocument.

In het document stelt de autoriteit dat de uitwisseling van bitcoins voor euro’s vrij van btw is, en dat cryptobezitters geen inkomstenbelasting hoeven te betalen over hun crypto.

Inspiratie uit verleden

In de officiële verklaring citeerde de Portugese belastingdienst een uitspraak van 2015 door het Europese Hof van Justitie. Dit ging om de zaak rondom de Zweedse portal Bitcoin.se en zijn moderator David Hedqvist.

De rechtbank verklaarde destijds dat bitcoin een betaalmiddel is en dat de Zweedse exchange daarom vrijgesteld is van BTW verplichtingen. De Zweedse belastingdienst heeft vervolgens echter tegen de uitspraak gepleit en beweerd dat de rechtbank de zaak niet volledig begreep.

Eerder standpunt over crypto

De bevestiging volgt op een eerdere fiscale uitspraak van de Portugese belastingdienst, eerder verklaarde ze al dat cryptocurrency’s niet in het land worden belast. Een document gepubliceerd door het agentschap in 2016 stelt dat inkomsten uit de verkoop van crypto in Portugal niet onderworpen zijn aan inkomstenbelasting.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.