Nvidia: proof of stake van Ethereum kan vraag naar GPU’s verminderen

Ethereum’s volgende generatie, bekend als Ethereum 2.0 of Eth2, wordt door Nvidia genoemd als een bedreiging/oplossing voor de grote vraag naar hun grafische kaarten.

Het is een bedreiging voor de bedrijfsresultaten, maar een oplossing voor veel gamers die voor een normale prijs een videokaart op de kop willen tikken.

Stijging komt door miners

Op woensdag deelde Nvidia financiële resultaten voor het eerste kwartaal. Hierin wordt een stijging van 84 procent op jaarbasis gemeld, dit gaat om een stijging van 5,66 miljard dollar. Hiervan komt 2,76 miljard dollar van de afdeling gaming.

Nvidia zegt dat het cijfer van 2,76 miljard USD grotendeels komt door de vraag naar Nvidia’s GPU’s door cryptocurrency-mining, maar CFO Colette Kress gaf aan dat het bedrijf niet de volledige omvang van de impact weet.

‘De game-inkomsten stegen 106 procent ten opzichte van een jaar geleden en 11 procent achtereenvolgens, als gevolg van hogere verkopen in GeForce GPU’s. Met zowel records voor desktop en laptop, evenals in game-console SOC’s. We bleven profiteren van de sterke verkoop van onze GeForce RTXTM 30-serie gebaseerd op de NVIDIA Ampere-architectuur. Wij geloven dat gaming ook profiteerde van de vraag naar cryptocurrency-mining, hoewel het moeilijk te bepalen is in welke mate’, merkte Kress op.

Vraag kan schommelen

Nvidia schrijft in een aanvraag naar de Securities and Exchange Commission (SEC):

‘De vraag naar en het gebruik van GPU’s voor cryptocurrency fluctueerde in het verleden en zal waarschijnlijk snel blijven veranderen. Wijzigingen in cryptocurrency-standaarden en -processen, inclusief, maar niet beperkt tot de in behandeling zijnde Ethereum 2.0-standaard, kunnen ook leiden tot meer aftermarket-wederverkoop van onze GPU’s en kunnen de vraag naar onze nieuwe GPU’s verminderen. Tijdens het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2022 denken we dat we profiteerden van de vraag naar cryptocurrency-mijnbouw, hoewel het moeilijk te bepalen is in welke mate.’

Overgang naar proof of stake en Ethereum 2.0

Dit vergt wel wat uitleg. Om Ethereum op dit moment te minen, heb je een videokaart nodig. Deze grafische kaart voert berekeningen uit en als jij de eerste bent, mag je een blok toevoegen aan de blockchain. Hiervoor wordt je beloond met wat ethers en de transactiekosten die mensen betalen om hun transactie in jouw blok te mogen stoppen.

Je bewijst met die berekening dat je computer werk heeft geleverd, en daar word je voor beloond. Dit heet proof-of-work. De verwachting is dat Ethereum na de zomer overgaat op een andere manier, namelijk proof-of-stake. Dit betekent dat je moet aantonen dat je een belang hebt in de gezondheid van het netwerk. Hoe meer ethers je hebt, hoe groter dit belang.

Voor proof-of-stake worden geen videokaarten gebruikt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.