President El Salvador over bitcoin: ‘Stop met kijken naar de grafiek en geniet van het leven’

Nayib Bukele, de president van El Salvador, is wel erg zeker over bitcoin. Ondanks dat we midden in een bearmarkt verkeren, verzekert hij zijn volgers ervan dat het goed gaat komen met de prijs. “De waarde ervan zal na de dalende markt enorm toenemen”, aldus de Salvadoraanse president.

‘Geduld is de sleutel’

Het is nog geen een jaar geleden sinds het land bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Sindsdien heeft El Salvador meerdere keren bitcoin bijgekocht en op dit moment staat het portfolio van het land in de min. Dit is echter nog geen enkele reden voor paniek als het aan de president ligt.

“Ik zie dat sommige mensen zich zorgen maken of ongerust zijn over de #Bitcoin marktprijs. Mijn advies: stop met kijken naar de grafiek en geniet van het leven. Als je geïnvesteerd hebt in #BTC is je investering veilig en de waarde zal enorm groeien na de bearmarkt. Geduld is de sleutel”, aldus Bukele op Twitter.

Dit is een logische redenatie als je naar het verleden van bitcoin kijkt. Bitcoin presteert, sinds zijn geboorte, beter dan de stijging van de inflatie. Op die momenten lijkt het altijd te laat om bitcoin te kopen.

Toen de koers de all time high van 2017 verbrak, leek het bijvoorbeeld ook te laat om te kopen. Hetzelfde geldt voor alle vorige all time highs. Ondanks dat bitcoin eerst flink zakte (in alle cycles), kwam de koers altijd weer voorbij het vorige hoogtepunt.

Het zit nu niet mee

Een enkel zorgelijk puntje, is dat bitcoin nog nooit zoveel macro-economische omstandigheden tegen zich heeft gehad. De oorlog in Oekraïne, centrale banken die rentes verhogen, een aanstaande recessie en ongelofelijk hoge inflatie.

Ondanks dat bitcoin eigenlijk een middel tegen inflatie zou moeten zijn, gaat dat nu nog niet op. Als je de inflatie tegenover de bitcoinkoers legt van vroeger tot nu, zou je wel kunnen zeggen dat bitcoin beter presteerde. Maar nu, in tijden van hoge inflatie, daalt bitcoin mee.

Dit komt volgens analist The Rational Root omdat bitcoin nog steeds een risicovol beleggingsproduct is. En dat is precies waar mensen niet in willen investeren wanner de economie zo onzeker is.

Tegengeluid van de Schiffmeister

Naast deze macro-economische omstandigheden krijgt het positieve karakter van Bukele richting bitcoin ook commentaar. Bitcoin hater Peter Schiff bekritiseert bijna alles en iedereen die pro-bitcoin is. Zo had hij laatst commentaar op CNBC, omdat het nieuwsplatform pro-bitcoiner Michael Saylor interviewde, en zo heeft hij ook wat te zeggen over bovenstaande tweet van de Salvadoraan.

“Dat advies is net zo slecht als jouw advies om bij de top te kopen. Hoe kun je zeggen dat een investering in #Bitcoin “veilig” is als het al 75% van zijn marktwaarde heeft verloren? Je hebt geen idee hoe laag de prijs zal dalen tijdens deze bear market, of dat de prijs ooit zal herstellen tot het huidige niveau”, aldus Schiff.

Dit soort geluiden zijn er natuurlijk altijd als bitcoin in een bearmarkt verkeert. Maar toch is dit een uitzonderlijke bearmarkt, en niet alleen door de macro economische omstandigheden. Het is namelijk de eerste keer dat er een land bitcoin – tijdens een bearmarkt – als wettig betaalmiddel gebruikt. Tijd zal uitwijzen wie van de twee gelijk krijgt; Bukele of Schiff.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.