Transactiekosten bitcoin stijgen, betekent dit dat de prijs maandenlang zakt?

De transactiekosten om bitcoins te versturen zijn meer dan verdubbeld sinds de laatste halvering. Normaal gesproken is dat het begin van een prijsdaling, maar nu lijkt het tegenovergestelde aan de hand.

Een transitie naar vergoedingenmarkt

De transactiekosten van bitcoin zijn met bijna 250% gestegen sinds de derde keer dat de bitcoin halving plaatsvond, dat was op 11 mei. Het lijkt nog te vroeg, maar dit zou het begin kunnen zijn van de transitie naar een duurzamere vergoedingenmarkt. Dat betekent dat miners minder afhankelijk zijn van een vergoeding per gevonden blok, maar juist afhankelijk worden van het aantal transacties in dat blok. Vanuit macroperspectief weegt de bijkomende beveiliging van het netwerk zwaarder dan de hogere kosten voor de gebruikers. Maarja, niemand van ons leeft op macroniveau.

Kosten stijgen dus koers daalt?

Sinds de halvering is het gemiddelde bedrag dat nodig is om bitcoin transacties te sturen gestegen van 2,50 dollar naar 6,40 dollar. De gemiddelde transactiekosten van bitcoin per maand zijn sinds augustus 2019 niet meer boven de 2 dollar uitgekomen.

De laatste keer dat de gemiddelde kosten 6 dollar bereikten, was in juli 2019. Dit was het begin van een dalende bitcoin koers, dit zou meerdere maanden duren. In die zomer- en herfstmaanden stegen de transactiekosten omdat veel handelaren en investeerders hun munten naar beurzen verplaatsten om ze te verkopen.

Tegenovergestelde blijkt waar

Nu de transactiekosten weer zo hoog zijn zou is het logisch om te verwachten dat de koers nu ook maanden achter elkaar zal gaan dalen. Maar, er is een maar, dat komt niet overeen met de werkelijkheid. Volgens Glassnode halen investeerders hun bitcoins massaal van de markten. Sinds de crash van 12 maart zie je juist dat er veel bitcoins van exchanges worden gehaald, in plaats er naar toe worden gestuurd. Glassnode noemt dit de grootste en langste BTC-ruilbalans downtrend in de geschiedenis van bitcoin. In het Engels klinkt dit beter.

Een mogelijke verklaring voor deze daling is dat beleggers geld aan de beurzen onttrekken om het in cold storage te houden, wat een goed vooruitzicht op langere termijn inhoudt.

Deze hoge transactiekosten komen de miners in ieder geval niet slecht uit. Doordat de blokbeloningen gehalveerd zijn moeten deze inkomsten toch ergens mee gecompenseerd worden. Het is in ieder geval op de korte termijn een prikkel om te blijven minen.

Meer rekenkracht is veiliger

De plotselinge stijging van de transactiekosten van bitcoin kan een nadeel zijn voor gebruikers, maar het zorgt er wel voor dat miners het netwerk van bitcoin veilig houden. Hoe meer fee, des te aantrekkelijker het is om te minen. Als de rekenkracht van alle miners stijgt, dan is het bitcoinnetwerk veiliger.

Het is interessant om in de gaten te houden of het bitcoin netwerk werkelijk een transitie ondergaat, of dat dit met een paar dagen weer voorbij is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wie bepaalt de transactie kost?

    21 mei 2020
    • Verschil tussen vraag en aanbod
      Marktgrootte
      Koersfluctuaties
      Handelsvolume
      Invloed van derden
      Transactiekosten

      24 maart 2021
  • Patrick je bent een irritant mannentje met altijd commentaar maar je leest wel altijd de bitcoin nieuwsberichten om vervolgens weer af te kraken.
    Get a life loser

    22 mei 2020
    • Ik blijf die kerels hier jennen zolang er onzin verschijnt

      24 mei 2020
  • Dag James wat ben jij een irritant mannetje zeg!!! Ik stel een vraag en wat voor antwoord krijg ik? Helemaal naast de kwestie. Ik denk dat jij betaald wordt om kritische stemmen af te kraken. Dus ik denk dat jij de loser bent

    24 mei 2020
  • Ik blijf die kerels hier jennen zolang er onzin verschijnt

    24 mei 2020
  • Mannetje James, mannetje. In Vlaanderen zeggen we manneke of menneke. Mannentje schrijft of zegt niemand … behalve jij. Niemand is perfect, zoveel is duidelijk

    24 mei 2020
  • Uw Engels is beter dan uw nederlands. Het gaat toch niet waar zijn zeker??? Mijn aarsvijand Bond James Bond

    24 mei 2020