Vanaf donderdag: bitcoin ETF VanEck en SolidX voor banken en hedgefondsen

September belooft een mooie maand te worden. De koers is aan het vlammen, op 6 september kunnen institutionele klanten hun eerste bitcoin bij Bakkt opslaan en op 23 september gaat Bakkt werkelijk live. En nu komt er nog iets moois aan, vanaf deze week worden bitcoin ETF’s aangeboden, door een handigheidje in de wet.

Beperkte variant op ETF

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ligt vooralsnog dwars. Er zijn nog geen bitcoin ETF’s goedgekeurd. Maar dat houdt VanEck en SolidX niet tegen, deze twee bedrijven willen deze week een beperkte variant aanbieden.

Volgens een artikel van de Wall Street Journal (achter betaalmuur) van vandaag, nemen VanEck Securities en SolidX Management een ongebruikelijke weg om de wettelijke hindernissen te omzeilen. Zij gebruiken een vrijstelling van de SEC om ETF’s uit hun VanEck SolidX Bitcoin Trust aan te kunnen bieden aan instellingen zoals hedgefondsen en banken, maar niet aan particuliere beleggers.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


Vanaf donderdag al

De Wall Street Journal schrijft dat deze twee bedrijven van plan zijn om deze opties vanaf donderdag te verkopen. Dat doen ze volgens Rule 144A van de SEC, waardoor particulier geplaatste effecten kunnen worden verhandeld onder gekwalificeerde institutionele kopers. Hierbij zijn er wel kortere holdingperioden maar er is geen verplichting dit te registreren bij de SEC.

Tot op heden heeft de SEC geen crypto ETF goedgekeurd. Robert Jackson, de commissaris van de SEC zei begin 2019 dat hij gelooft dat een ETF-voorstel uiteindelijk zal voldoen aan de normen van de SEC.

Uitstel

Op 12 augustus stelde de SEC een beslissing over crypto ETF’s nog uit. Dat ging over een drietal ingediende voorstellen van Bitwise Asset Management, VanEck / SolidX en Wilshire Phoenix. Zij hopen allemaal de eerste partij te worden die een bitcoin ETF aan mag bieden in de Verenigde Staten. De SEC komt hier later deze maand en in oktober nogmaals op terug.

Deze maand lijkt nu al veel goeds te brengen. Heeft dit ook invloed op de koers van bitcoin? Daar lijkt het nu al wel op.

Volg de bitcoinkoers

Wat is een ETF ook alweer?

ETF staat voor Exchange Trade Funds. Een bitcoin ETF volgt nauwgezet de koers van bitcoin. Investeerders hoeven met een ETF niet direct bitcoin te kopen en geen wallet aan te maken, maar kunnen wel indirect speculeren op de koersbeweging. Een ETF kan ook bestaan uit meerdere activa. Denk aan een tech ETF, dit is een mandje aandelen met aandelen van bijvoorbeeld Apple, Microsoft, AirBNB enzovoort.

De ‘ETF’ die vanaf donderdag beschikbaar is, zit iets anders in elkaar dan hierboven beschreven. Volgens The Wall Street Journal zullen VanEck en SolidX aandelen in de VanEck SolidX Bitcoin Trust verkopen aan gekwalificeerde institutionele kopers. Beide bedrijven zeggen dat dit wel net zo werkt als een traditionele ETF.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Dit is wel een mooi verpakte misleiding dan.
  De meeste sites houden nog wel rekening met onderstaande, bij jullie is het nogal snel over het hoofd te zien, de rest van het artikel wekt ook niet echt de indruk dat het dus om een constructie gaat die veel lijkt op een etf maar dit niet is.
  Wel staat er nota bene een extra lap tekst bij om uit te leggen wat een etf ook alweer is. (Wat dit dus niet is)
  Dit is dus technisch gezien geen etf.
  Dit is een beperkte variant die er op lijkt.

  3 september 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.