Primeur in Nederland: crypto doneren via een trading bot

Er komen steeds meer toepassingen voor crypto. Je kon er al mee betalen en investeren, maar nu kun je ook een donatie doen via een trading bot. Start-ups DemaTrading en Stichting Bots for Humanity werken samen aan een donatie-concept, in de hoop dat ze geld kunnen ophalen voor goede doelen in Nederland.

Bots gaan traden om vervolgens te doneren

Demian Voorthagen is de oprichter van DemaTrading, en wil zich samen met Bots for Humanity inzetten voor verschillende goede doelen in Nederland. Het bedrijf begint met een pilot, waarbij mensen de eerste 100 euro kunnen doneren.

“Stichting Bots for Humanity komt met een pilot waar honderd mensen 100 euro of meer op hun account kunnen zetten. De donateur levert de API-sleutels aan en DemaTrading gaat voor de betrokkenen handelen op het account van de gebruiker”, zegt het bedrijf in een persbericht.

Het team van DemaTrading

Deze fondsen worden vervolgens door een bot getrade met de intentie om meer winst te maken. De bot gaat met het gedoneerde bedrag aan de slag, en zodra er winst wordt gemaakt wordt er 10% uitgekeerd aan de donateur. 60% wordt gedoneerd aan het goede doel en 30% wordt gebruikt voor onkosten die de stichting maakt.

Het doel is om uiteindelijk een streefbedrag te behalen, dat de goede doelen zelf aangeven bij Bots for Humanity. Als het streefbedrag behaald is, worden de crypto winsten uitbetaald en gedoneerd aan de stichting. De rest van de 100 euro blijft in het bezit van de donateur.

Als eerste: top 10 bot

Demian Voorhagen zegt dat DemaTrading en Bots for Humanity van start gaan met een simpele top 10 bot, die een portfolio samenstelt van de grootste 10 coins. “Die representeren het gemiddelde rendement van de cryptomarkt.”

“We zijn ook portfolios aan het ontwikkelen waar we diverse soorten bots bij elkaar ‘mengen’, zodat het risicoprofiel gespreid wordt.” Deze kunnen volgens hem ook volledig uit de markt stappen om kapitaal te beschermen.

Een goedaardig risico

“Uiteraard is er een mogelijkheid dat de bots verlies maken, maar dit zal nooit zoveel zijn dat de fondsen verdampen. De enige manier waarop dit kan gebeuren – met bijvoorbeeld een top 10 bot – is als alle top 10 coins tegelijkertijd volledig naar 0 zouden gaan.”

“Theoretisch gezien is dit mogelijk”, waarschuwt Demian Voorhagen. “Als je totaal niet into crypto bent en er niks mee te maken wilt hebben – in verband met het relatief hoge risico – is dit concept geen goede match voor een donateur, maar veel mensen geloven in crypto en willen ook anderen helpen”, zegt hij. “Wij willen graag de mogelijkheden hiervoor faciliteren.”

Op de vraag ‘waarom geen bitcoin?’, vertelt Demian Voorthagen dat er geen garantie is dat bitcoin over 10 jaar de grootste coin is. “Daarom spreiden wij de kansen. Dit is dezelfde reden dat je niet alleen in bijvoorbeeld Apple investeert, maar juist in de verschillende aandelen van de S&P500. Je legt op deze manier niet één keer geld bij een goed doel neer, maar de ideologie is dat de donatie groeit – en die kan vervolgens gedoneerd worden.” 

Bezig met een ANBI-status

Reint Tiggelaar, oprichter Bots for Humanity. zegt dat ze nog flink aan het bouwen zijn aan dit concept. “Er zal nog het een en ander veranderen. In de toekomst willen we nog meer goede doelen kunnen ondersteunen en onze technologie versterken. We willen Bots for Humanity nog beter maken, zodat het de centrale plek wordt voor giften.”

“Ook zijn we bezig met de ANBI-status, waarmee het voor donateurs belastingtechnisch nog voordeliger wordt. Daarnaast werken we aan een AFM-vergunning. Dat is belangrijk om de gedoneerde bedragen zelf te beheren. Vanaf dan kunnen donateurs maandelijks een bedrag overmaken, zonder een account te hebben bij een exchange. Eén donatie kan dan een terugkerende impact maken”, aldus Reint Tiggelaar.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.