‘Cryptocurrency is gevaarlijk, een scam, onbetrouwbare tech, slecht voor klimaat, transactiekosten vliegen pan uit’

De cryptocurrency industrie heeft er een geduchte tegenstander bij. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontpopt zich steeds meer als een roepende in een woestijn. Terwijl de hele wereld beweegt richting mainstream adoptie, deelt Warren juist een grimmig beeld.

Waslijst aan problemen

Gisteren vond er een hoorzitting plaats door de Amerikaanse Senaatscommissie voor het bankwezen. Senator Elizabeth Warren stak van wal en stopte niet met het benoemen van problemen van de cryptocurrency-industrie.

‘Er is een hele lijst met problemen: onbetrouwbare technologie, oplichting, verwoestende gevolgen voor het klimaat, maar hoge onvoorspelbare kosten kunnen crypto echt gevaarlijk maken voor mensen die niet rijk zijn.’

Regelgevers moeten actie ondernemen

De voormalige presidentskandidaat, die voor Amerikaanse begrippen aan de linkerkant van het politieke spectrum bevindt, zegt dat de regelgevers actie moeten ondernemen om gewone investeerders te beschermen.

Kritiek op Ethereum

Warren zei dat de kosten voor het omwisselen van tokens op het Ethereum-netwerk op gedecentraliseerde financiële platforms een week geleden meer dan 500 dollar bedroegen.

Ze beweert dat transacties van kleine investeerders vastlopen en volledig weggevaagd zouden kunnen worden vanwege de noodzaak om de exorbitante commissie te betalen om hun geld op te nemen.

Een zielig wat-als scenario

De wetgever uit Massachusetts maakte ook bezwaar tegen het feit dat Coinbase downtime ondervond toen op 7 september enorme volatiliteit was op de markt. Hierdoor hadden gebruikers geen toegang tot hun Coinbase account en konden ze dus niet bij hun coins en geld. Traders hadden dus geen keuze dan de crash te doorstaan.

Warren wees op de enorme omvang van de crash: ‘In een paar uur tijd was 400 miljard dollar aan marktwaarde verdwenen.’

Vervolgens komt ze met een what-if scenario waarin iemand die het niet zo breed heeft, met haar laatste 100 dollar crypto koopt via Coinbase. ‘Wat als Coinbase vastloopt, wat moet ik dan doen?’

Garry Gensler, de voorzitter van de SEC en gesprekspartner, knikte veelal instemmend en leek het met Warren eens te zijn.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Goed dat jullie dit signaleren, maar hoe duiden jullie dit?
  Wat is het bijvoorbeeld het belang van de hoorzitting? Waarom lees ik veel over de standpunten van Warren, die wordt opgevoerd als ‘roepende in de woestijn’ Dat suggereert dat niemand naar haar luistert terwijl haar standpunten wél de moeite van het vermelden waard is. Of juist niet?

  Ietwat vertwijfeld blijf ik achter…

  15 september 2021
 • dit is typisch voor mensen die niet de moeite nemen om er iets over te leren en/of lezen.
  als uw coins op een exchange-platform blijven staan, is dit dom.
  een eigen wallet waar je beschikt over je eigen privé-sleutels is een must.
  er zijn duizenden andere coins,, bvb bitcoin-cash (bch) die slechts een fractie betalen aan transactiekosten.
  ondertussen zijn er tal van swap-sites waar je altijd je coins goedkoper kunt inruilen voor andere.
  dus Elizabeth Warren weet niet waarover ze spreekt.

  16 september 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.