Problemen op de Amerikaanse obligatiemarkt, wat betekent dit voor bitcoin?

Er is momenteel een situatie gaande op de Amerikaanse obligatiemarkt, die meestal voorafgaat aan een recessie. Wat is er aan de hand? De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden is momenteel hoger dan die met een looptijd van 10 jaar.

Wat betekent dit?

Normaal gesproken verlangen investeerders een hogere rente naarmate de looptijd van een obligatie toeneemt. Als jij gedurende een periode van 10 jaar niet bij je geld kunt, dan is de kans groter dat je mooie investeringskansen mist dan bij een periode van 3 maanden. Mede om die reden is de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar vaak hoger dan die met een looptijd van 3 maanden.

Op dit moment is dat niet het geval en is de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden hoger dan op obligaties met een looptijd van 10 jaar. Dit betekent dat de markt verwacht dat de Federal Reserve op heel korte termijn de renteverhogingen pauzeert of zelfs de rente moet verlagen.

Om die reden is er op dit moment veel vraag naar Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar of langer. Mensen proberen nu die relatief hoge rente van ongeveer 4 procent voor 10 jaar vast te leggen, omdat ze verwachten dat de rente op korte termijn gaat dalen.

Waarom verwacht de markt rentedalingen?

Dat kan meerdere redenen hebben, maar de voornaamste reden is dat de markt verwacht dat de Federal Reserve zijn boekje te buiten gaat en dat er ieder moment een recessie kan uitbreken. Om welke reden precies, dat kunnen we aan de grafiek niet aflezen. Het is mogelijk dat de markt verwacht dat de werkloosheid straks plotseling explodeert of dat bedrijven die leningen moeten herfinancieren moeite hebben met de hogere rente.

In theorie kan het van alles zijn waardoor de markt het idee heeft dat de Federal Reserve van koers moet wijzigen. Feit is wel dat de markt het gevoel heeft dat het niet lang meer duurt voordat de Federal Reserve de economie weer moet steunen met een lagere rente. Daarmee zou de koerswijziging van de Federal Reserve waar iedereen op wacht niet lang meer op zich laten wachten.

Kan de bullmarkt nu beginnen?

De bitcoin koers en de cryptomarkt in het algemeen hebben het dit jaar enorm zwaar met de renteverhogingen van de Federal Reserve. Dat komt omdat de relatief hoge rente op Amerikaanse staatsobligaties het aantrekkelijker maakt om voor dat veilige rendement te kiezen. De Amerikaanse overheid betaalt die 4 procent rente gegarandeerd, zij hebben immers het monopolie op de dollar. Dat maakt een risico-investering als bitcoin, altcoins of aandelen minder aantrekkelijk.

In die zin zou het dus een goede zaak zijn als de Federal Reserve wordt gedwongen om de rente weer te verlagen. Een garantie dat daarna meteen een nieuwe bullmarkt van start gaat is er echter niet. Sterker nog, in het verleden heeft de markt vaak juist een diepere bodem gelegd nadat de Federal Reserve van koers wijzigde.

Dat heeft ermee te maken dat de Federal Reserve vaak pas van koers wijzigt als het al te laat is. Als blijkt dat de economie breekt, dan grijpen ze in. Het probleem is dat het effect van dat ingrijpen zich pas later laat voelen. Op basis van dit stukje economische geschiedenis lijkt het dus onwaarschijnlijk dat we snel aan een nieuwe bullmarkt beginnen, maar het blijft bitcoin, dus zeker weten doen we het nooit.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.