Categories: Exchanges

3 januari: Haal al je bitcoin en altcoins van de beurs op proof-of-keys dag

Morgen is het proof-of-keys dag: haal al je cryptocurrency van exchanges af en sla deze op in je eigen wallet. 3 januari is sowieso een speciale dag als je van bitcoin houdt. Morgen is namelijk de tienjarige verjaardag van het allereerste blok van de blockchain.

Wat is proof-of-keys dag?

Een veelgehoorde uitspraak is, ‘not your keys, not your bitcoin.’ Ofwel, ben je niet in het bezit van je private key dan ben je ook niet de eigenaar van je coins. Dat geldt overigens niet alleen voor bitcoin, maar voor al je cryptocurrency’s.

Je bent in het bezit van je private key als je een eigen wallet hebt aangemaakt en daarin je coins bewaart. En wallets komen in verschillende soorten en maten. Zo heb je apps, websites, downloadbare programma’s en zelfs hardware wallets.

Heb je je coins op een beurs staan? Dan bewaar je de coins eigenlijk in de wallet van die beurs. Alleen de beurs heeft toegang tot de private keys en jijzelf niet. Dat betekent dat de beurs een centrale partij is die je maar moet vertrouwen met het beheer van je coins.

Daarom wordt opgeroepen om morgen, op proof-of-keys dag, al je cryptocurrency van de beurs te halen en te bewaren in je eigen wallet. Dit initiatief is gestart door belegger Trace Mayer:

Waarom proof-of-keys dag?

De redenering hierachter is tweeledig. Aan de ene kant is dit een manier om te bewijzen dat cryptocurrency’s van beurzen überhaupt wel bestaan op de blockchain. Ook wordt zo bewezen dat crypto-exchanges de coins wel echt in bezit hebben.

Aan de andere kant is proof-of-keys (bewijs dat je de private keys bezit) ook een filosofische onderneming. Mayer betoogt dat dit een manier is voor mensen om hun “monetaire soevereiniteit” te verklaren en dus afstand willen en kunnen nemen van centrale derde partijen. Dat sluit mooi aan bij de filosofie van bitcoin. Je bent je eigen bank en je beheert je eigen coins, je hoeft je vertrouwen niet meer bij grote partijen te leggen.

“Ik denk dat het belangrijk voor ons is om onze monetaire soevereiniteit regelmatig te verklaren,” merkt Mayer op.

Vanaf 2017 zijn er veel ‘cryptobezitters’ bijgekomen. Of dat is omdat ze bepaalde projecten interessant vinden of gewoon willen handelen dat maakt niet uit voor Mayer. Hij vindt het belangrijk dat iedereen die crypto bezit of wil bezitten snapt waar bitcoin nou eigenlijk voor staat.

Hij is te gast bij podcast ‘What Bitcoin Did’ (overigens een absolute aanrader) en doet zijn plan uit de doeken:

Haal je coins op tijd van de beurs af

Stel dat iedereen meedoet met proof-of-keys dag, dan is dat het ultieme bewijs of exchanges deugen. Kan je je munten van de beurs halen? Dan hebben deze beurzen ook de crypto in bezit gehad. Lukt het niet om je coins van de beurs te halen? Dan kan je je vraagtekens zetten of ze de coins wel echt hebben.

Wil je meedoen? Haal dan op tijd je coins van de beurs af. Nieuwsoutlet CCN beweert dat beurs HitBTC al accounts aan het bevriezen is, in aanloop naar morgen.

Andere bekende exchanges:

  • OKEx
  • BL3P
  • Kraken
  • Binance
  • Huobi
  • DigiFinex

Hoe doe je mee aan proof-of-keys?

Er zijn een paar stappen om mee te doen:

  1. Maak een wallet aan. Zoals eerder in dit artikel te lezen viel, er zijn verschillende soorten wallets. Daarbij is het belangrijk dat deze wallet jouw cryptocurrency ondersteunt. De meeste wallets ondersteunen bitcoin maar ‘bezit’ je een kleine obscure munt? Dan is het handig om op de website van de wallet te kijken of jouw munt ondersteund wordt. BRD-wallet voor Android en iOS is een snelle en simpele wallet. Wil je een software wallet downloaden op je pc? Dan is Exodus.io een gebruiksvriendelijke wallet. Toch liever je coins fysiek bewaren? Kijk dan op onze hardware wallet pagina voor meer informatie.
  2. Log in op je exchange en ga naar send/versturen/withdraw. Selecteer je munt en vul het ontvangstadres in. Het ontvangstadres vind je in je wallet. Elke munt heeft een eigen ontvangstadres. Tip: kopieer het ontvangstadres, zo maak je ook geen fouten.
  3. Heb je een twitteraccount? Dan kan je als laatste stap [Jan/3➞₿?∎] achter je profiel zetten. Net als Trace Mayer en Nick Szabo.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

Handel in bitcoin op recordhoogtes, stijging van een paar honderd procent op komst?

Het handelsvolume van bitcoin is op een recordniveau. Het 90-daags gemiddelde van de handel in bitcoins en bitcoin futurecontracten samen…

56 minuten ago

Bitcoin koers analyse: met deze strategie investeer je altijd op het juiste moment

In deze koersanalyse richten wij ons meer op de lange termijn investeerders en de HODL'ers. We zoomen dan ook iets…

19 uur ago

AliExpress klanten verdienen gratis bitcoin met Lolli

Gisteren tijdens singles day nog iets gekocht op AliExpres? Dan ben je niet de enige. Singles day is het grootste eendaagse…

21 uur ago

Woning van 15 miljoen dollar in hartje New York verkocht voor bitcoin

Het Taiwanese Affluent Silver International LLC heeft een woning in New York gekocht voor maar liefst 15,3 miljoen dollar en…

1 dag ago

Wat heeft Bitcoin gemeen met de Nederlandse Protestantse Reformatie?

Tuur Demeester heeft een fantastisch stuk geschreven waarin hij meerdere parallellen trekt tussen bitcoin en de Nederlandse protestantse Reformatie. Hij is een…

2 dagen ago

Primeur in Tunesië: eerste centrale bank met digitale valuta (CBDC)

Update: De Tunesische Centrale Bank ontkent het bestaan van de E-dinar. Tunesië heeft de lancering van zijn digitale valuta, de…

2 dagen ago