Proof of Reserve helpt cryptobeurzen transparantie te bieden aan gebruikers

Cryptoproject Chainlink biedt een dienst genaamd Proof of Reserve, hiermee kunnen beurzen aan de buitenwereld bewijzen hoeveel crypto ze in kas hebben.

Schimmige boekhouding

Wat een zware week hebben we achter de rug. Er zijn weinig weken die zo’n grote, negatieve impact hebben op bitcoin, crypto en de koersen als deze. De internationale beurs FTX en het hieraan gelieerde Alameda Research blijken gesjoemeld te hebben met de boekhouding en nu is er 0 vertrouwen meer in hun diensten.

FTX was een van de grootste beurzen ter wereld, samen met Coinbase en Binance. Vooral laatstgenoemde is interessant omdat zij van plan waren om FTX om te helpen, maar na het inzien van de boekhouding trok Binance zich terug.

Beurzen doen er goed aan transparant te zijn

CZ, de directeur van Binance is zich er van bewust dat de crypto-industrie imagoschade heeft opgelopen. Hij is van mening dat zijn beurs, maar ook andere cryptobeurzen er goed aan doen om transparant te zijn over het aantal crypto dat ze in kas hebben.

Er is dus duidelijk behoefte aan meer transparantie van cryptobedrijven. Chainlink Labs, de ontwikkelaars van Chainlink droeg zijn Proof of Reserve-product aan als een oplossing.

Chainlink biedt Proof of Reserve

Op Twitter vroeg Chainlink Labs: ‘Zal crypto de fouten van de traditionele financiële black-box-industrie blijven herhalen? Of komt er een beter systeem?’

‘Een beter systeem is mogelijk, & Proof of Reserve is een manier waarop #Chainlink de transparantie biedt die gebruikers eisen.’

Proof of Reserve is een woordspeling op Proof of Work en Proof of Stake, van die typische termen die je alleen in de cryptowereld tegenkomt.

Chainlink zegt dat hun Proof of Reserve-product nuttig is voor ‘voor het verifiëren van gecentraliseerde activareserves, off-chain bankrekeningsaldi, cross-chain onderpand, real-world activareserves en veel meer.’

Vertrouw niemand, maar verifieer

Bitcoin en cryptocurrency leven bij het credo don’t trust, verify. Vertrouw niet op mensen, maar verifieer met je computer wat er zich allemaal afspeelt. Dat is de reden waarom er veel mensen een Bitcoin-node draaien. Zo hoeven ze niet te vertrouwen op een derde partij voor de staat van het Bitcoin netwerk, ze kunnen zelf de data verifiëren.

Cryptobedrijven hebben de neiging om transparantie en verifiëren zo min mogelijk terug te laten komen op de Over ons-pagina terwijl dit voor velen kernwaarden zijn van Bitcoin. Bij grote beurzen zoals Binance, (wijlen) FTX en Kraken gaat het vooral om transactiekosten, welke diensten ze aanbieden, snelle trades en veiligheid van coins.

Dit jaar is duidelijk geworden dat er teveel vertrouwd is op het charisma van Do Kwon en Sam Bankman-Fried en de zogenaamde robuustheid van cryptobedrijven. Met alle gevolgen van dien.

Het is niet gek dat de cryptogemeenschap op zoek is naar manieren om meer inzicht te krijgen in de reserves van beurzen, gebruikers vertrouwen deze bedrijven namelijk met hun geld, en mogen best iets terug verwachten.

Cryptobedrijven kunnen met Chainlink bewijs leveren

Proof of Reserve is een techniek waarmee gebruikers de reserves van crypto-bedrijven in realtime kunnen controleren. Sommige beurzen hebben al Proof of Reserve geïmplementeerd en CZ van Binance zegt dat alle beurzen deze functie nu zouden moeten bieden.

Maar veel beurzen reageren dat het weken of langer zal duren om een ​​Proof of Reserves-systeem op te zetten. Als reactie hierop heeft Chainlink Labs een “out-of-the-box” oplossing die beurzen onmiddellijk kunnen implementeren.

Dit product is overigens in 2020 al gelanceerd, dus cryptobedrijven kunnen, als ze willen, direct aan de slag met transparantie.

Overigens, weet je welke cryptobedrijven geen Proof of Reserve nodig hebben? Decentrale beurzen. Die zijn van nature transparant en open.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.