Bitcoin prospectus voor futures ingediend bij SEC door VanEck

VanEck heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse SEC voor een Bitcoin Strategy Fund. Dit fonds zal voornamelijk investeren in bitcoin futures-contracten, ETP’s en andere samengestelde producten.

Niet direct in bitcoin

Beleggingsbeheermaatschappij VanEck heeft dus opnieuw een aanvraag ingediend bij de Security and Exchange Commission, dit keer gaat het om een prospectus voor een beleggingsfonds voor bitcoin-futures. In de intro beschreven we al wat producten van dit fonds, en de snelle lezer ziet dat er niet direct in bitcoin wordt geïnvesteerd. Dat wordt ook benadrukt in de prospectus.

Vanuit Kaaimaneilanden

Volgens de aanvraag zal het fonds beleggen in bepaaldebitcoin-futures via een dochteronderneming van het fonds, en deze dochteronderneming is (op papier) gevestigd op de Kaaimaneilanden. De reden waarom het gebied zo populair is voor beleggers, is dat er geen vermogenswinstbelasting, inkomstenbelasting, successierechten, vennootschapsbelasting, roerende voorheffing en schenkingsrechten zijn.

De belegging van het fonds in de dochteronderneming zullen niet meer dan 25 procent bedragen van de waarde van de totale activa van het fonds aan het einde van elk kwartaal. Daarnaast kan het fonds beleggen in effecten met beperkte rechten, effecten die zijn verkregen in niet-geregistreerde, particuliere verkopen van een uitgevende onderneming, inclusief particuliere beleggingsfondsen. Ofwel een ICO.

Lopende aanvragen ETF

Maar waarom niet direct in bitcoin investeren? Dat heeft met angst voor de SEC te maken. Deze Amerikaanse financiële waakhond heeft nog nooit een institutioneel product goedgekeurd dat directe blootstelling aan cryptocurrency uit angst voor beleggersrisico. Dit is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen geweest in de lopende beoordeling van vrijwel elke ingediende cryptocurrency ETF.

VanEck zelf heeft bijvoorbeeld ook een aanvraag voor een bitcoin ETF ingediend, en wedt hiermee op meerdere paarden. Ze hebben op ons continent al een ETP gelanceerd en willen uiteraard ook profiteren van de overvloed aan dollars op de Amerikaanse markt.

Verschil tussen ETF en ETP

ETF staat trouwens voor Exchange Traded Fund en ETP voor Exchange Traded Product. ETP’s zijn op de beurs verhandelde producten en ETF is eigenlijk een subset van een ETP. ETF’s zijn gewone, traditionele passieve fondsen. Aan de andere kant zijn ETP’s financieel geconstrueerde investeringen die wedden op of zelfs tegen de indexen die ze volgen. ETP’s zijn dus weddenschappen en geen activa.

De financiële techniek die wordt gebruikt bij ETP’s, met name de agressievere ETP’s, omvat het gebruik van geleend geld (hefboomwerking) om het rendement te vergroten, evenals derivaten zoals opties die geld kunnen winnen of verliezen op basis van schommelingen in marktprijzen. Er zijn bijvoorbeeld Inverse ETP’s die het tegenovergestelde leveren van de indexen die ze volgen.

VanEck is de bekendste crypto ETF-aanvrager, ze hebben er twee aangevraagd, voor bitcoin en ether. Uitsluitsel van de SEC op de eerste aanvraag is meerdere keren vertraagd. Op basis van de huidige informatie, wordt een uitspraak in juli verwacht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.