Noodtoestand uitgeroepen in Canada door bitcoin gevoede coronademonstratie

Canadese truckers die naar de Verenigde Staten rijden, moeten zich vaccineren om hun baan te behouden. Dit is een maatregen die bij veel truckers tegen het verkeerder been stoot.

Als reactie op deze maatregelen startten de truckers een konvooi door Ottawa, de hoofdstad van het land. Deze werd in eerste instantie dwarsgelegen door GoFundMe en de Canadese politie, maar de crypto community besloot te helpen.

De BBC meldt vandaag dat het protest door Jim Watson, de burgemeester van Ottawa, is uitgeroepen tot een noodtoestand. Volgens Watson loopt het protest “compleet uit de hand”. De politie is momenteel in de minderheid tegenover de protestanten.

Wat is er gebeurd?

De protestanten werden gesteund door een GoFundMe-pagina die bedoeld was om voorraden te leveren voor de truckers. Echter, toen de Canadese politie zich hiermee ging bemoeien, werd de GoFundMe pagina opgeschort en de brandstof van de truckers gestolen door politie.

Platform weigerde geld terug te geven

Op vraag van de politite, stopte GoFundMe de donaties aan het protest. Dit stootte natuurlijk tegen het zere been van de donateurs. Als de emmer nog niet vol was, werd de bijna 7 miljoen euro eerst afgepakt; GoFundMe wilde het geld in andere goede doelen stoppen.

De investeerders lieten het hier niet bij zitten en beklaagden zich. Pas op dat moment trok het platform zich van de fondsen af en retourneerden het bij de initiële donateurs. Het antwoord op centrale partijen die transacties dwarsliggen? Bitcoin.

Bitcoin als oplossing

Dankzij het decentrale karakter van bitcoin, heeft niemand de macht over de fondsen. De Canadese politie en overheid kunnen gedoneerde fondsen daarom niet onderscheppen. Dit zagen de investeerders ook.

Iemand onder het alias ‘Honkhonk Hodl’ richtte om deze reden een donatie pagina op via Tallycoin, een platform waar mensen – in plaats van Canadese dollars – bitcoins kunnen doneren. Hierdoor kunnen de donaties doorgaan zonder bemoeienis van de politie of overheid. Een bijkomend voordeel voor de truckers, is dat de hele wereld toegang krijgt om een paar Satoshi te doneren.

Mede dankzij een hele gulle gever, die 2.2 bitcoin doneerde, zijn de huidige donaties gestegen tot meer dan 880.000.000 satoshi. Dit staat gelijk aan 8.8 bitcoin, oftewel 330.000 euro. Deze donaties zullen direct, zonder tussenkomst van een centrale partij, worden gedoneerd aan de truckers.

Verdelen van de donaties

Finbold meldt dat de groep moet afstemmen hoe de fondsen gebruikt worden. ‘Alle ingezamelde Bitcoin worden bewaard in een wallet die meerdere handtekeningen nodig heeft om het ingezamelde geld uit te geven. Op deze manier verwijdert de wallet een enkel punt van mislukking. Het zorgt er ook voor dat de groep moet coördineren hoe het geld wordt gebruikt, aangezien geen enkel individu de mogelijkheid heeft om de Bitcoin over te maken.’

Er is alleen een klein probleem met de waarde van de bitcoins bij de truckers te krijgen. Als de bitcoins gebruikt worden om voorraden te kopen, moeten deze fysiek naar de truckers worden gebracht, en burgemeester van Ottawa kan hier een stokje voor steken.

Noodtoestand zorgt voor problemen

Nu de burgemeester van Ottawa een noodtoestand heeft uitgeroepen, krijgt de stad extra bevoegdheden. Een voorbeeld hiervan is uitrusting voor hulpdiensten.

De BBC, die berichtte over de noodtoestand, zegt dat de burgemeester geen specifieke details weggeeft over de maatregelen die hij zou kunnen opleggen. ‘De politie zei op zondag dat ze de handhaving zou opvoeren, met inbegrip van mogelijke arrestaties van degenen die de demonstranten probeerden te helpen door hen voorraden zoals brandstof, toiletpapier en voedsel te brengen’, aldus BBC. Het wordt nu dus moeilijker om voorraden bij de truckers te krijgen.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.