Protocol staat klaar om Polkadot met onder meer Ethereum en Solana te verbinden

Polkadot maakt zich klaar voor een bijzondere stap waarbij de Kusama parachain wordt verbonden met andere chains. Parachains zijn kleine blockchains die voor hun beveiliging verbonden zijn aan die van Polkadot.

Brug voor liquiditeit

Via de zogenaamde Wormhole brug wordt het Decentralized Finance (DeFi) ecosysteem van Polkadot aan de andere blockchains verbonden. Met de brug tussen Polkadot en de verschillende grote blockchains heeft het netwerk toegang tot meer dan 200 miljard dollar (180 miljard euro) aan liquiditeit.

Op dit moment zit er al voor 3,6 miljard dollar (3,24 miljard euro) aan waarde in de brug. Het doel is om na de integratie meer liquiditeit op te bouwen in het ecosysteem en daarna de eerste decentrale applicaties te lanceren.

Twee toepasingen klaar voor gebruik

De eerste twee toepassingen na het bouwen van de digitale brug zijn al klaar voor gebruik. Gebruikers van Polkadot kunnen dankzij de brug tokens van de ene naar de andere blockchain overhevelen. Daarnaast is het mogelijk om met een zogenaamde NFT-brug ERC721 (Ethereum) en SPL NFTs (Solana) op verschillende blockchains gebruiken.

De Wormhole integratie verbindt het Polkadot netwerk met Ethereum, Avalanche, Solana, Polygon, Oasis, Terra, Fantom en de BNB Chain. Hiermee zijn de grootste blockchains in het DeFi-ecosysteem verbonden aan Polkadot. Interessant aan de infrastructuur van Wormhole is dat het goedkope en snelle transactie mogelijk maakt.

Daarnaast is het mogelijk om de aUSD, het digitale equivalent van de Amerikaanse dollar op Polkadot, op andere blockchains te gebruiken. Hiermee komen er extra mogelijkheden om rente te verdienen op aUSD en worden er nieuwe toepassingen mogelijk. Verder is het straks ook mogelijk om onder andere USDC, ETH, SOL, AVAX of LUNSA te gebruiken binnen het Polkadot-ecosysteem.

Wanneer is Wormhole klaar?

Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat de Wormhole integratie klaar is om live te gaan. Op dit moment zijn ze bij Polkadot met de laatste tests bezig om de digitale brug tussen de protocollen te slaan. Wormhole moet in de komende weken live gaan op Karura, wat een soort testnet is voor Polkadot, om daarna, mits alles goed verloopt, ook te lanceren op Acala.

Acala is een decentraal financieel netwerk dat het aUSD-ecosysteem ondersteunt. Het voornaamste product, de Acala USD (aUSD), is een decentrale door meerdere cryptocurrency’s gedekte stablecoin. Op de Acala parachain, een zij-blockchain in het Polkadot-ecosysteem, is onder andere een decentrale beurs gebouwd en is het mogelijk om alles wat op Ethereum bestaat te repliceren.

Samenwerkende blockchains

Wormhole werkt met smart contracts die ervoor zorgen dat assets op een bepaalde blockchain worden vastgezet om vervolgens op een andere blockchain verder te leven. De asset blijft vaststaan in het smart contract totdat de eigenaar besluit deze terug te sturen naar de oorspronkelijke blockchain.

Een hoop interessante ontwikkelingen dus die zowel het Polkadot netwerk als de blockchains waarmee het straks kan samenwerken extra waardevol moeten maken. Het is afwachten wat het met de koersen van de tokens zal doen, maar een positieve ontwikkeling lijkt het zeker.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.