Pump en dump alleen bij bitcoin en cryptocurrency? 20 miljoen euro boete voor Morgan Stanley

Iedereen die al wat langer in cryptocurrency zit, is bekend met pump en dump strategieën. P&D lijkt dan ook voorbehouden aan kleinere cryptomunten waarvan de waarde makkelijker te manipuleren is.  Zelfs Wikipedia deelt die mening.

Maar dat klopt niet helemaal, de grote jongens maken zich hier ook schuldig aan. De Amerikaanse bank Morgan Stanley krijgt een boete van 20 miljoen euro vanwege een pump en dump met obligaties.

Pump en dump obligaties

Morgan Stanley heeft een boete opgelegd gekregen van 20 miljoen euro door het Franse AFM. De obligatietak uit Londen van de Amerikaanse bank zou pump en dump strategieën hebben gebruikt om de prijs van obligaties te manipuleren. Dit is zorgwekkend. Niet alleen laat dit zien dat gereguleerde partijen zoals Morgan Stanley zich alsnog schuldig maken aan pump en dump, het laat ook zien dat veilig geachte obligaten slachtoffer kunnen worden van prijsmanipulatie.

De Autorité des Marchés Financiers (AMF) beweert dat de bank de prijzen van Franse en Belgische obligaties in juni 2015 heeft gemanipuleerd nadat een gokje op de Franse schuld kon zorgen voor een verlies van 20 miljoen dollar.

Kat in het nauw

De AMF claimt dat de Londense desk van Morgan Stanley met futures long ging op Franse obligaties en short op Duitse schuld. Bloomberg schrijft dat dit leidde tot een verlies van 6 miljoen dollar. Een dag later verloren ze 8,7 miljoen dollar. Dit heeft de handelaren van Morgan Stanley gedreven om futures op Franse obligaties te kopen.

De futures werden gebruikt om de waarde van Franse en Belgische obligaties kunstmatig te verhogen, alvorens deze allemaal op de markt te dumpen. Uiteraard ontkent Morgan Stanley in alle toonaarden en gaan ze beroep aantekenen. Ze willen namelijk hun ‘integriteit en hoge normen van professioneel gedrag’ verdedigen.

‘De activiteiten in kwestie werden uitgevoerd in overeenstemming met de marktpraktijk en als onderdeel van de rol en verplichtingen van het bedrijf als een marktmaker, Morgan Stanley blijft ervan overtuigd dat het in het beste belang van de markt en zijn klanten heeft gehandeld,’ aldus de bank in een verklaring.

Pump en dump in bitcoin verliest mojo

Zoals bekend heeft de cryptowereld ook ‘last’ van pump and dump. Ook de koers van bitcoin heeft te maken met dit soort praktijken. Maar gelukkig worden dat er steeds minder. Dat merk je aan de steeds hoger wordende jaarlijkse dieptepunten van de prijs. En dat viel zelfs anti-bitcoiner Peter Schiff op, ook al is zijn opmerking waarschijnlijk onbedoeld positief.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.