Kunstenaar verstopt private keys in schilderijen

Goed in puzzelen en zin in een uitdaging? Kunstenaar Andy Bauch combineert in zijn werken kunst met cryptografie. In zijn schilderijen (die gemaakt zijn van Lego) verstopt hij namelijk op een inventieve manier zijn private keys. Met behulp van een private key kun je toegang krijgen tot een wallet en hiermee ook tot de cryptocurrencies die hierin worden beheerd.

Maar let op: als je de schilderijen koopt, ben je misschien niet als enige in het bezit van de private key. De afbeeldingen van de schilderijen staan namelijk gewoon op internet. Iedereen die dat wil, kan dus proberen de code te ontrafelen. Degene die het schilderij koopt, heeft echter wel een voordeel: de kunstenaar geeft iedere koper namelijk een hint.

Te koop

De schilderijen zijn op de website van Andy Bauch te bewonderen. De werken worden op het kunstplatform Artsy verkocht, waarbij de prijzen variëren van 1.500 dollar tot 4.800 dollar. De prijzen van deze schilderijen staan niet in verhouding met de waarde van de cryptomunten op dit moment.

Bauch vertelt in een interview met Gizmodo dat hij in 2013 in aanraking kwam met cryptocurrencies: ‘Op dat moment was ik alleen nog niet slim genoeg om f***-you geld te kopen.’ Voor dit project begon Andy Bauch in 2016 met het kopen van cryptomunten zoals bitcoin en litecoin. Maar hij waagde zich ook aan minder bekende munten, zoals swagbucks, cannabiscoin en dogecoin. Via een slim algoritme zette hij zijn private keys vervolgens om in abstracte kunst in de vorm van Lego-schilderijen. ‘Met mijn werk probeer ik een brug te slaan tussen nieuwe technologie en menselijkheid,’ aldus Andy Bauch aan Gizmodo.

Wallets

Denk jij dat je de code kunt kraken? Op de website van Andy Bauch is te zien dat geen enkele wallet nog leeg is. Je hebt dus nog steeds tijd genoeg om de code te kraken. Andy Bauch vermeldt op deze website de beginwaarde, maar ook de huidige waarde van deze munten. Zo heeft hij in april 2016 bijvoorbeeld twintig dollar aan bitcoin gekocht. Op het moment van schrijven is dit inmiddels ruim 380 dollar waard!

 

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.