Dit is wat je van Bitcoin kan verwachten in het tweede kwartaal 2024

We hebben de klok een uur vooruitgezet, de zon schijnt heerlijk, de lente is begonnen en de meeste paaseitjes zijn gevonden. Dit betekent dat we het eerste kwartaal van 2024 kunnen afsluiten, en kunnen beginnen aan april. In dit artikel checken we wat je kan verwachten van het tweede kwartaal.

De cryptomarkt staat voor een spannend tweede kwartaal met twee belangrijke gebeurtenissen: de halving van Bitcoin en een mogelijke beslissing over spot ether ETF’s.

Banner Bitcoin 1

Halving kan leiden tot schaarste

De halving, die naar verwachting halverwege april plaatsvindt, kan leiden tot een flinke koers stijging. Eerdere halvings gingen namelijk gepaard met sterke koersontwikkelingen.

Bitcoin kent een vastgestelde maximale voorraad. De halving, die de hoeveelheid nieuwe Bitcoins die gecreëerd worden halveert, kan leiden tot schaarste. Dat kan de prijs opdrijven. Momenteel is de vraag naar Bitcoin al groter dan het aanbod. Dit kan op termijn voor grote koersschommelingen zorgen.

Wat beslist Centrale Bank Amerika?

Of de verwachtingen dit keer uitkomen, hangt voor een groot deel af van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Die hintte eind vorig jaar op renteverlagingen, maar recente inflatiecijfers gooien roet in het eten. Als de rente toch omhoog gaat, kan dat de feestvreugde bij Bitcoin flink dempen.

De inflatie is iets gestegen en staat boven het streven van 2 procent.

Bron: https://ycharts.com/indicators/us_inflation_rate

Impact van ETF’s

De eerste drie maanden van 2024 waren in ieder geval uitstekend voor de Bitcoin koers. De waarde steeg met zo’n 66%. Na een kortstondige dip staat de koers in maart nog steeds 13% hoger. Historisch gezien presteert Bitcoin sowieso vaak goed in het tweede kwartaal. In de afgelopen elf jaar sloot Bitcoin het tweede kwartaal maar liefst zeven keer in de plus af.

Een belangrijke reden voor de recente stijging is de komst van spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten. Deze fondsen maken het voor beleggers makkelijker om in Bitcoin te investeren. De vraag naar Bitcoin is hierdoor flink toegenomen.

In mei kan de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, een beslissing nemen over spot ether ETF’s. Als die worden goedgekeurd, kan dat net als bij Bitcoin voor extra vraag zorgen. De verwachtingen zijn echter verdeeld.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.