Bitcoin beurs Quadriga bleek een ponzi volgens Canadese autoriteiten

De Canadese crypto beurs Quadriga klapte in 2019, nadat eigenaar Gerald Cotten kwam te overleden. De Canadese autoriteiten hebben dit onderzocht en concluderen dat de beurs een ponzi was.

Quadriga’s ineenstorting

De ineenstorting van Quadriga zorgde ervoor dat 76.000 investeerders bijna 170 miljoen dollar aan cryptocurrency verloren. De Ontario Securities Commission (OSC) zegt dat deze verliezen het gevolg zijn van frauduleuze activiteiten van Cotten. Ze schrijven dat Cotten meerdere Quadriga rekeningen had en valse saldi heeft gecreëerd om te handelen tegen zijn klanten.

Toen de prijs van Bitcoin in 2018 instortte en de beurs ondergefinancierd bleef, gebruikte Cotten betalingen die door klanten waren gestort om de door andere klanten gevraagde opnames te dekken. “In feite betekende dit dat Quadriga opereerde als een Ponzi-regeling”, concludeert de OSC.

Andere illegale zaken

Quadriga wordt ook beschuldigd van andere vormen van wangedrag. De OSC merkt op dat Quadriga zich nooit heeft geregistreerd bij een de juiste regelgevende instanties (voor security’s), waardoor de beurs gemakkelijk fraude kon plegen. Ook zegt de OSC bovendien dat Cotten fondsen heeft verduisterd om zijn ‘uitbundige levensstijl’ te financieren, en dat hij geld heeft verloren door het verhandelen van beleggersactiva op andere beurzen zonder het die beleggers te vertellen.

Interessant is dat de OSC zegt dat Cotten’s dood niet heeft geleid tot enige beleggersverliezen, waarmee de theorie wordt weerlegd dat Cotten zijn eigen dood vervalste om te verdwijnen met Quadriga’s bitcoin. De Canadese regelgever zegt dat zij geen handhavingsmaatregelen zal nemen vanwege het feit dat Cotten is overleden en Quadriga failliet is. Ook worden de fondsen van het bedrijf via de faillissementsrechtbank worden verdeeld.

Cryptolandschap van Canada

De OSC zegt dat er meer cryptobedrijven uit Canada zijn die zich (nog) niet hebben gemeld bij de juiste regelgevers. Ze waarschuwen Canadese crypto-investeerders om hun onderzoek te doen en op zoek te gaan naar tekenen van fraude voordat ze geld naar een cryptobeurs sturen.

Overigens zijn er sinds kort strengere regels van kracht geworden. Vanaf 2 juni moeten Canadese crypto-beurzen een register bijhouden van crypto gerelateerde transacties boven 10.000 Canadese dollars. Ook moeten ze zich registreren bij FINTRAC als onderdeel van een nieuw AML/CFT wetgeving. Wat dat betreft lijkt de situatie wel een beetje op de anti-cryptowet van Nederland.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.