Canadese exchange QuadrigaCX vraagt faillissement aan: Crypto’s verdwenen na dood eigenaar

Je hoort en leest er veel over: hacks op beurzen en exit scams. Geen enkel bedrijf deed dit beter (hoewel, beter..) dan Mt. Gox in 2014. Tot nu misschien, het Canadese QuadrigaCX is ten onder gegaan en heeft inmiddels faillissement aangevraagd. Het lijkt er sterk op dat vrijwel alle cryptocurrency van klanten, ter waarde van tientallen miljoenen dollars, verdwenen zijn.

Het faillissement is het topje van de ijsberg. Er ging een maandenlange soap aan vooraf met rechtszaken, verdwenen private keys en een mysterieuze dood.

Administratie onduidelijk

Begin 2018 bevroor de Canadese bank CIBC coins op de beurs, ter waarde van bijna 26 miljoen Canadese dollars. De reden? De bank was bang dat QuadrigaCX dit bedrag helemaal niet in kas zou hebben.

Het is overigens niet gek dat de bank zo redeneerde, de beurs hield er namelijk maar een vreemde administratie op na. QuadrigaCX werd ervan beschuldigd dat ze de online rekeningen van klanten niet naar naar behoren crediteerden. Ook wordt een van de administrateurs binnen het bedrijf ervan beschuldigd dat ze coins ter waarde van 2 miljoen dollar naar persoonlijke accounts overmaakte.

Tijdens die roerige periode, toen de bank coins bevroor, meldde gebruikers van het platform dat ze logischerwijs niet bij hun coins konden. Het was onmogelijk om aanspraak te maken op hun eigen fiatgeld én cryptocurrency. Dat duurde tot halverwege december. Toen verklaarde de Canadese rechtbank dat een groot deel van de bevroren assets vrijgegevens moest worden. QuadrigaCX verklaarde op hun beurt dat zij nu genoeg in huis hebben om fiat en crypto uit te kunnen keren aan de gebruikers.

Maar de soap is nog lang niet voorbij.

CEO overleden

Klanten bleven berichtten dat ze niks konden opnemen van de beurs. Op 14 januari kondigde de exchange aan dat haar oprichter en CEO, Gerry Cotten, was overleden. Volgens het bericht is Cotten overleden aan de ziekte van Crohn, terwijl hij in India was om een weeshuis te openen. Hij zou al op 9 december zijn overleden.

In datzelfde bericht stond ook dat de eerder vrijgegeven gelden, weer zijn bevroren door CIBC.

Cold wallet onbereikbaar

De gifbeker is nog niet leeg. Afgelopen week verscheen er een bericht op de website van de beurs dat ze geen toegang meer hebben tot hun cold wallets (offline wallet vergelijkbaar met een hardware wallet zoals die van Ledger). Naar verluid zijn deze wallets rijkelijk gevuld met verschillende crypto’s.

Ze kunnen dus niet bij de crypto’s waar onder andere de rechtbank naar gevraagd heeft.

De exchange zei overigens niet dat met de dood van Cotten, de private keys verloren zijn gegaan. Die conclusie wordt overigens door heel veel partijen wel getrokken.

De beurs heeft inmiddels haar faillissement aangevraagd.

Het speculeren kan beginnen

Op basis van deze berichten wordt er volop gespeculeerd. Zo is er een thread op Reddit genaamd: “has anyone actually seen the body?” Dit is een verwijzing naar het gerucht dat Cotten eventueel zijn dood in scène heeft gezet en er met de crypto’s vandoor is gegaan.

Gebruikers van het platform eisen nu inzage in de ontvangstadressen van de cold wallets. Coindesk claimt dat de beurs 190 miljoen Canadese dollars verschuldigd is aan haar gebruikers. Ook is er een acte van overlijden in bezit van Coindesk.

Het gevecht is nu verplaatst naar de rechtszaal. De rechtszaak moet uitmaken wat er is gebeurd met de verschillende potjes crypto en fiat. Maar als de geschiedenis iets leert, is dat klanten hun geld en crypto’s niet terug zullen krijgen.

De les die je hieruit kan trekken? Not your keys, not your bitcoin. Bewaar je coins nooit op een plek waar een single point of failure is, zoals een exchange.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Aweѕome post.

    10 februari 2019