Nederlandse rechtbank beschouwt bitcoin als ‘overdraagbare waarde’

De Nederlandse rechtbank noemt bitcoin een ‘overdraagbare waarde’. De rechtbank stelde een aanklager in het gelijk die nog bitcoins moet ontvangen van de Nederlandse organisatie Koinz Trading B.V. De rechtbank benoemt hierbij dat ‘een bitcoin een waarde vertegenwoordigt en overdraagbaar is.’

Faillissement

De schadeclaim gaat over het faillissement van de organisatie Koinz Trading B.V. Dit was een bedrijf dat bitcoin mining mogelijk maakte voor particulieren. De anonieme aanklager wenst de mining opbrengsten van 0,591 BTC te ontvangen van deze organisatie. Wanneer Koinz Trading hier niet aan voldoet, moet het een dwangsom van maximaal 10.000 euro betalen.

Maar het bijzondere aan de uitspraak is dat bitcoin volgens de rechtbank alle kenmerken van een ‘eigendomsrecht’ vertoont. Een claim om bitcoin onder eigendomsrechten over te dragen is dan legitiem:

‘Bitcoins zijn op zichzelf staande waarde-bestanden, die bij een betaling rechtstreeks door de betaler aan de begunstigde worden geleverd. Hieruit volgt dat een bitcoin een waarde vertegenwoordigt en overdraagbaar is. Naar het oordeel van de rechtbank vertoont het hiermee kenmerken van een vermogensrecht. Een vordering tot betaling in bitcoin is dus te beschouwen als een vordering die voor verificatie in aanmerking komt.’

Sociale media

De rechtszaak vond plaats op 2 februari 2018, maar het gerechtelijk document verscheen pas 20 maart op het internet. Het document werd daarna snel opgepakt door verschillende sociale media  en zorgde onder andere voor een uitgebreide discussie op Reddit.

 

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.