Ripple krijgt terugslag in rechtszaak met SEC

Rechter Sarah Netburn heeft de motie van Ripple afgewezen om de Amerikaanse Securities and Commission ervan te weerhouden om verzoeken naar buitenlandse financiële waakhonden te sturen.

Intimidatie van buitenlandse partners

Ripple is van mening dat de SEC geen zogenaamde Memorandum of Understanding mag sturen naar hun evenknieën in het buitenland. Volgens Ripple is dit alleen maar bedoeld om hun buitenlandse zakenpartners te intimideren. De rechter is het hier niet mee eens, zij zegt dat er geen bewijs is om te suggereren dat de SEC dit te kwader trouw doet.

De beklaagden wilden de SEC dwingen om het trage en inefficiënte Verdrag van Den Haag-proces te gebruiken, maar Netburn zegt dat de MoU-verzoeken toelaatbaar zijn:

‘Er is geen argument dat de verzoeken de reikwijdte van enige regerende bilaterale overeenkomst overschrijden. In plaats daarvan hebben rechtbanken routinematig de stelling verworpen dat het Verdrag van Den Haag het exclusieve of prioritaire middel is om buitenlandse ontdekkingen te doen.’

De SEC moet alle documenten die via deze MoU-verzoeken zijn verkregen, overleggen, maar kan bepaalde documenten voor zich houden. Vorige maand maakte het bureau bekend dat drie buitenlandse collega’s hadden geweigerd om enige hulp te verlenen.

Ripple’s eerste tegenslag

De uitspraak over buitenlandse verzoeken is de eerste grote tegenslag van Ripple in deze ontdekkingsfase van de rechtszaak. In april keurde de rechter de motie van Ripple gedeeltelijk toe om de ontdekking van documenten met betrekking tot XRP, Bitcoin en Ethereum af te dwingen. Eerder deze maand maakte ze echter duidelijk dat Ripple geen toegang kan krijgen tot de persoonlijke e-mails van het SEC-personeel.

Daarnaast hebben CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen met succes de verzoeken van de SEC om hun persoonlijke bankgegevens geblokkeerd.

De rechtszaak loopt al sinds vorig jaar, en verwacht wordt dat uiterlijk 16 augustus een uitspraak wordt gedaan. In de tussentijd kunnen Amerikanen moeilijk handelen in XRP. De munt wordt namelijk van veel Amerikaanse beurzen geweerd totdat er een uitspraak is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.