CME Group: record aan Bitcoin Futures verhandeld

Het Amerikaanse CME Group bereikte op 4 april een record: nog nooit waren er zoveel bitcoin futures verhandeld op één dag. Op die dag verhandelde CME Group meer dan 22.500 verschillende contracten, met een waarde van ongeveer 112.700 bitcoin. Het vorige record was op 19 februari, toen verhandeldde CME Group 18.300 contracten. Dit maakte de derivatenbeurs bekend in een tweet:

Wat zijn bitcoin futures?

Sinds december 2017 is het mogelijk om te handelen in bitcoin futures bij gereguleerde derivatenbeurzen zoals CME Group. Met bitcoin futures kunnen investeerders speculeren op het koersverloop van bitcoin. Een bitcoin future is een termijncontract, waarin je afspreekt bitcoin voor een bepaalde prijs te kopen of te verkopen.

Bij CME Group koop je eigenlijk niet direct bitcoin, maar een financieel product gebaseerd op de onderliggende waarde van bitcoin. Dat noem je ook wel een derivaat.

Speel je het slim, dan kan je met een bitcoin future zowel bij een koersdaling als bij een koersstijging geld verdienen. Er zijn hiervoor twee verschillende mogelijkheden:

  • Je denkt dat de koers gaat stijgen. In dat geval neem je een long positie in. Bij een stijging van de koers maak je vervolgens winst.
  • Je denkt dat de koers gaat dalen. Je neemt dan een short positie in, waarbij je bij een daling van de koers juist winst maakt.

Bakkt to the future?

Een ander platform waarmee je bitcoin futures kan kopen is Bakkt, deze is nog in afwachting van goedkeuring van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Het bijzondere aan dit soort futures is dat de investeerder aan het einde van het contract ook daadwerkelijk de bitcoin geleverd krijgt. Het contract is in dat geval ‘backed’ door bitcoin, hier komt ook de naam van het platform vandaan.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.