Nog nooit zoveel bitcoin verhandeld in Venezuela als deze week
Bitcoin wordt veel mooie eigenschappen toegeschreven. Een daarvan is dat het een toevluchtsoord kan zijn voor inwoners van een land waar de inflatie hoog is, vaak door onverantwoord monetair en fiscaal beleid.
Hoge inflatie in 2018
In 2018 waren er ten minste zeven landen waar de jaarlijkse inflatie meer dan 20 procent bedroeg.
De allerhoogste inflatie was (uiteraard) in Venezuela, elke 19 dagen verdubbelde de prijzen namelijk. De inflatie in 2018 was ongeveer 1,3 miljoen procent, het IMF voorspelt dat de inflatie in 2019 10 miljoen procent wordt! Het is dan ook makkelijk om deze situatie te vergelijken met Duitsland in 1920 of Zimbabwe in de jaren 2000.
Dit heeft ook invloed op het handelsvolume van bitcoin in Venezuela, er worden namelijk records verbroken. Het wekelijks verhandelde volume op LocalBitcoins in Venezuela overschreed deze week 9 miljoen dollar. Nog nooit is er in één week zoveel verhandeld in Venezuela.
Dit is niet onopgemerkt gebleven bij de Venezolaanse overheid. Op woensdag 30 januari publiceerde de overheid nieuwe wetgeving die cryptocurrency meer gaat reguleren. Dit komt neer op een toeslag op crypto transacties. De overheid wil een transactie belasten met minimaal 25 eurocent, en maximaal 15 procent van de transactiewaarde. Venezuela heeft nog niet verklaard hoe ze dit gaan controleren en handhaven, het is namelijk heel erg kostbaar en om de locatie van de afzender en ontvanger te achterhalen.
Argentinië, Egypte, Iran en Turkije
Argentinië lijdt momenteel onder de op één na hoogste inflatie van 47 procent. Ook in dit land zie je dat er steeds meer bitcoin wordt verhandeld, maar lang niet zoveel als in Venezuela. Afgelopen week is voor ongeveer 230.000 dollar verhandeld.
Ook Egypte, Iran en Turkije hadden afgelopen jaar om uiteenlopende redenen last van een hoge inflatie. De drie landen gaan verschillend om met hun beleid op cryptocurrency.
- In Egypte heeft de wetgever een religieus decreet uitgevaardigd dat bitcoin transacties in in strijd zijn met de Islamitische wet.
- Iran verbood financiële instellingen en particulieren in april 2018 om te handelen in crypto’s. Hier zijn ze in januari 2019 van terug gekomen. Het beleid is iets versoepeld.
- De Turken zijn van mening dat bitcoin legaal is, ze zijn regelgeving aan het ontwikkelen.
Door de strenge regelgeving in Egypte en Iran ligt het handelsvolume van bitcoin vrij laag. Afgelopen week werd ter waarde van 20.000 dollar verhandeld in Egypte, en voor 120.000 dollar in Iran. Het handelsvolume in Turkije is vrij normaal.
Vooralsnog lijkt alleen in Venezuela een duidelijk verband te zijn tussen een hoge inflatie, en een verhoogd handelsvolume in bitcoin. Dat zou zomaar kunnen veranderen, als ook Venezuela de regels blijft aanscherpen.