wallets bitcoin

Aantal actieve bitcoin wallets nog nooit zo hoog geweest

Het aantal bitcoin walletadressen waar bitcoin op staat, heeft een nieuw record bereikt. Er zijn nu 28,39 miljoen actieve wallets. Het vorige record werd eind 2018 gevestigd, toen waren er 28,38 miljoen wallets.

Beste manier om aantal bitcoin gebruikers te berekenen

Investeerder Alex Thorn gebruikte gegevens van blockchain analysebedrijf Coinmetrics om deze trend te achterhalen. In reactie op de mijlpaal zei Thorn dat het berekenen van het totale aantal bitcoin-adressen met een balans een van de beste weergaven is die we hebben om het totale aantal individuele bitcoin gebruikers te berekenen.

Geleidelijke groei

Als je terugkijkt op de geschiedenis van bitcoin adressen, dan zie je de eerste negen jaar een relatief constante, opwaartse trend. In ieder geval tot het hoogtepunt van 28 miljoen adressen in januari 2018. Maar tegen het late voorjaar van datzelfde jaar daalde het totale aantal adressen waar bitcoin op staat met zeven miljoen tot een dieptepunt van ongeveer 21 miljoen. Na dat dieptepunt steeg het aantal adressen langzaam tot ongeveer 22 miljoen voordat dit aantal in 2019 weer hard steeg.

Maar om het aantal adressen te gebruiken om het aantal bitcoin gebruikers te meten is niet zo zwart wit.

Een gebruiker kan meerdere adressen hebben en velen gebruiken beurzen

De Amerikaanse investeerder zegt namelijk dat veel cryptocurrency eigenaren een nieuw adres maken voor elke bitcoin transactie. De reden hiervan is beveiliging en privacy. Dit zorgt ervoor dat in theorie tenminste, er veel meer adressen dan gebruikers kunnen zijn. Een gebruiker kan namelijk veel meer adressen hebben.

Maar er is nog iets om rekening mee te houden. Veel gebruikers kiezen ervoor om hun cryptocurrency te bewaren bij exchanges en bewaardiensten. Vaak heeft zo’n service maar één ontvangstadres op de blockchain, waar heel veel klantgelden op staan. Zij gebruiken dan een interne boekhouding om bij te houden wie de eigenaar is van welke coins. Thorn zegt hierover dat één adres in feite veel gebruikers vertegenwoordigen, waardoor deze statistiek mogelijk het totaal van bitcoin-gebruikers ondermijnt.

Indicatie van acceptatie

Ondanks dat deze twee factoren een belangrijke rol spelen, denkt Thorn toch dat de ontvangstadressen van beurzen heel veel gebruikers vertegenwoordigen. Hij is dus echt van mening dat het groeiende aantal adressen gezien kan worden als een indicatie van de groeiende acceptatie van bitcoins.

Dit levert ook een semantische discussie op, telt een gebruiker wel als hij of zij niet de baas is over de eigen private keys? De bekende bitcoin evangelist Andres Antonopoulos vindt van niet. Hij zegt vaak genoeg: not your keys, not your bitcoins.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.