Grote Amerikaanse banken zien recordhoogte prijs goud en bitcoin in 2021
Morgan Stanley, JP Morgan en Goldman Sachs verwachten allemaal dat de goudprijs tot 2021 blijft stijgen. Volgens een onderzoekspaper van Bloomberg kan de opwaartse trend van het edelmetaal bitcoin op sleeptouw nemen.
Bloomberg schrijft in June 2020 Edition: Bloomberg Crypto Outlook dat dezelfde krachten die goud omhoog duwen, een positief effect kunnen hebben op de bitcoin koers.
“Dezelfde krachten die goud ondersteunen, ondersteunen bitcoin, maar het aanbod van de crypto is beperkter. Adoptie blijft de standaard metriek, en onze indicatoren blijven positief.’
Morgan Stanley, JP Morgan en Goldman Sachs schrijven het positieve sentiment rond goud toe aan drie belangrijke factoren:
- de potentiële devaluatie van de Amerikaanse dollar
- de onzekerheid rond de economie
- de stijgende vraag naar fysiek goud
Devaluatie dollar
Lisa Shalett van Morgan Stanley Wealth Management verwacht dat de dollar zijn piek zou kunnen naderen. Ze schrijft dat als de waarde van de dollar daalt, het gunstig wordt om goud toe te voegen aan je portfolio.
‘De dollar kan in de buurt van een piek komen. Als de dollar verzwakt, kan dit een goed moment zijn voor bepaalde beleggers om te overwegen wat goud aan hun portefeuilles toe te voegen.’
Maar of de Amerikaanse dollar op korte termijn zal dalen, blijft onzeker. Volgens de Bank of International Settlements domineert de USD nog steeds de internationale financieringsmarkten.
Onzekerheid economie
Analisten van Goldman Sachs zeggen dat de onzekerheden rondom het herstel van de economie investeerders naar goud zal drijven: ‘De vraag naar goud heeft de neiging om te groeien in de beginfase van een economisch herstel, gedreven door aanhoudende problemen met de schuldenlast en lagere reële rente.’
Shalett herkent zichzelf hierin: ‘Sommige beleggers kunnen het gevoel hebben dat ze minder geld moeten toewijzen aan aandelen als de kans op een recessie toeneemt, dit kan leiden tot een buffer van goud.’ JP Morgan schrijft hetzelfde in een nota aan hun klanten. Begin mei zeiden strategen van de bank dat beleggers goud konden beschouwen als een hedge tegen economische onzekerheid.
Er zijn veel variabelen die een terugval kunnen veroorzaken in zowel de economie als de aandelenmarkt. Een hoge werkloosheid, een dalende bedrijfsproductiviteit en de angst voor een tweede golf van de pandemie zouden de economie kunnen doen ineenstorten. De perceptie dat goud een veilige haven is, zorgt dat goud de voorkeur geniet naast contant geld en obligaties.
Fysiek goud
Ook voorspellen strategen dat de vraag naar fysiek goud zal toenemen. Goud wordt gebruikt in verschillende producten, zoals sieraden en halfgeleiderverpakkingen. De verstoring van de supply chain, vooral in gebieden waar geen goud wordt geproduceerd, kan een tekort veroorzaken. Nicholas Thompson van Morgan Sanley: ‘Toename van de vraag naar fysiek goud in tijden van toegenomen onzekerheid, in combinatie met verstoringen van de bevoorrading, kan de kosten om deze producten aan te schaffen vaak hoger maken, zoals te zien was tijdens de COVID-19-crisis.’
Adoptie bitcoin 2021
En hoe zit het dan met bitcoin? Sinds begin 2020 kopen institutionele beleggers grote hoeveelheden bitcoin via de Grayscale Bitcoin Trust. Wij schreven eerder dat Grayscale ontzettend veel bitcoins koopt en hierdoor veel institutionele klanten kan bedienen. Dit fonds is een van de weinige manieren voor beleggers om in een beursgenoteerde bitcoin te investeren.
Bloomberg schrijft in datzelfde rapport dat er een stijgende correlatie is tussen bitcoin en goud:
‘Toenemende correlatie met goud is goed voor bitcoin. Steeds meer wordt bitcoin een digitale versie van goud, en 2017 kan zich herhalen voor een langere periode. Tenzij goud daalt, zal bitcoin waarschijnlijk naar zijn hoogtepunt groeien.’
Een samenloop van toenemende institutionele adoptie en de vraag naar goud kan zorgen voor een opleving van bitcoin in 2021.