Yield Farming zorgt voor recordvolumes op gedecentraliseerde cryptobeurzen

Afgelopen week was er voor 503 miljoen dollar aan handelsvolume op gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX). Curve Finance en Uniswap namen het leeuwendeel voor hun rekening. De vraag naar liquiditeit op deze beurzen is het resultaat van zogenaamde yield farmers, die vanwege DeFi hun strategie hebben kunnen optimaliseren.

Waar gaat dit artikel over?

Veel moeilijke woorden in de intro van dit artikel. Dit vraagt om uitleg.

  • DEX is een decentrale exchange. Binance is een centrale beurs, waar je je coins naar toe stuurt om mee te handelen, je crypto is hierdoor in beheer bij een derde partij. Bij een gedecentraliseerde exchange plug je in met je wallet en houd je je coins in eigen beheer. Curve Finance en Uniswap zijn twee van dit soort diensten.
  • Met yield farmers worden investeerders bedoeld die rendement meten aan het bedrag dat gegroeid is door rente op onderliggende crypto activa.
  • En dat rendement halen ze op DeFi-platformen. Ofwel financiële producten die decentraal worden aangeboden.

Curve profiteer het meest

De laatste keer dat het volume zo hoog was, was in maart 2020 tijdens de grote marktcrash. Maar de reden dat het volume nu zo hoog is, is om een heel andere reden. De afgelopen zeven dagen is er dus voor meer dan 500 miljoen dollar aan handelsvolume op de DEX’en gehaald. Curve was verantwoordelijk voor 211 miljoen en Uniswap voor 135 miljoen dollar volume. Waarom Curve? Daar komen we later op terug.

De groei op dit soort beurzen is het beste in beeld te brengen door te vergelijken met vorig jaar. In juni 2019 ging het nog om een bedrag van 325 miljoen dollar. In juni 2020 is dit al 1,08 miljard dollar, en de maand is nog niet eens voorbij. Dat zie je hieronder in de grafiek van Dune Analytics.

Hoog rendement behalen

Door yield farming is er een nieuw type speculant bijgekomen. De rente varieert van enkele procentpunten per jaar tot meer dan 100% op jaarbasis. Een instroom van vers kapitaal heeft een onverwachte manie veroorzaakt binnen DeFi. Kijk bijvoorbeeld naar de rente op BAT-token op het platform van Aave. Die is maar liefst 109% variabel per jaar!

Het volume op deze beurzen groeit, omdat handelaren hun crypto’s steeds moeten wisselen om maximaal rendement te halen op het uitlenen en lenen. Om het rendement te optimaliseren, moeten yield farmers hun strategie een paar keer per dag aanpassen. In de basis komt het neer op één crypto gebruiken als onderpand om een tweede (andere) crypto te kunnen lenen en deze weer in te ruilen voor een derde crypto.

Dit zorgt voor het hoge volume op deze beurzen. En aangezien de meeste opbrengst in stablecoins gaan, groeide Curve Finance, een DEX die zich richt op stablecoins, binnen korte tijd tot een grote speler. Dat zie je hieronder, de bruine groeiende vlek rechts van de grafiek is Curve.

Dit artikel is geen investeringsadvies. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat deze rendementen houdbaar zijn. Het kan net als de ICO-hype van 2017 in elkaar storten. Maar deze hype kan er ook voor zorgen dat DeFi voor eens en voor altijd doorgebroken is.

Wees nieuwsgierig, maar niet roekeloos. Yield farming is nieuw en gaat nergens heen, dus je hoeft je niet te haasten. En als je uitzoomt en yield farming wordt in de komende jaren steeds gewoner, dan is dit een compliment voor Ethereum. Er is weer een productgroep gelanceerd waar vraag naar is.

De grafieken in dit artikel komen van een dashboard van Dune Analytics.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.