Wil Lagarde een Europees referendum voor cryptocurrency van ECB?

ECB-president Christine Lagarde zei gisteren dat de langverwachte resultaten van het onderzoek van de Europese Centrale Bank naar een digitale euro snel bekend worden gemaakt. Waarschijnlijk al in de komende weken.

Onderzoek en feedback nodig

De bevindingen, die de voor- en nadelen van het creëren van een centrale bank digitale valuta (CBDC) voor heel Europa beschrijven, kunnen worden voorzien van feedback. Verwacht wordt dat iedereen het onderzoek kan inzien en commentaar kan leveren.

Een digitale valuta van een centrale bank, is contant geld dat in digitale vorm door de centrale bank van een land wordt uitgegeven. Het is vooralsnog wel theoretisch en meer onderzoek is nodig, want geen enkel land behalve de Marshall eilanden geeft momenteel een CBDC uit.

Commerciële banken buitenspel zetten

Volgens een werkdocument van januari 2020 (PDF) van de ECB, zou een centrale bank een gedecentraliseerd digitaal token kunnen uitgeven, vergelijkbaar met hoe bitcoin technisch in elkaar steekt. De ECB opperde ook om gewoon rekeningen te openen voor elk bedrijf en voor elk huishouden. Deze rekeningen worden dan beheerd door de centrale bank zelf, wat de rol van commerciële banken compleet verandert.

Helikoptergeld

In datzelfde document staat ook dat een Europese CBDC transacties veiliger en efficiënter zou kunnen maken, het witwassen van geld zou kunnen belemmeren door fysiek contant geld overbodig te maken en het monetaire beleid van de eurozone zou kunnen versterken. Bij het laatste kun je denken aan helikoptergeld wat direct op de rekening wordt gestort. Dat is heel wat anders dan hoe de VS het hebben aangepakt, daar bleek het ontzettend lastig om geld op de rekeningen van burgers te krijgen. Ze stuurden zelfs papieren cheques via de post om het geld maar bij de mensen te krijgen.

Langer gecharmeerd van CBDC

Lagarde, die in november 2019 president van de ECB werd na een ambtsperiode van acht jaar als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, houdt toezicht op het monetair beleid van 19 Europese landen. De euro is volgens de Bank for International Settlements de op een na meest verhandelde valuta ter wereld, na de Amerikaanse dollar.

Toen Lagarde bij de ECB begon, was het geen verrassing dat ze naar digitale valuta zou kijken. In 2018, een jaar voor haar benoeming, vertelde Lagarde op een conferentie in Singapore: ‘Ik denk dat we de mogelijkheid moeten overwegen om digitale valuta uit te geven.’

Eenmaal bij de ECB verklaarde Lagarde in december 2019 publiekelijk dat ze een werkgroep van de ECB voor een digitale valuta in het leven had geroepen. Ze wilt namelijk dat de ECB voorop loopt. Europa is namelijk niet de enige economische regio die CBDC’s bestudeert. Japan, China de VS en enkele tientallen andere centrale banken zijn allemaal bezig met hun eigen onderzoeken en projecten naar een CBDC.

Willen we wel inspraak?

Verwacht wordt dat het komende rapport van de ECB ontzettend uitgebreid wordt en gezien kan worden als blauwdruk voor het ECB-beleid aangaande een CBDC. Lagarde lijkt voorstander, hoewel ze aangaf dat het Eurosysteem, dat bestaat uit de ECB en de 19 lidstaten die de euro gebruiken, niet heeft besloten welke koers het moet gaan.

Het is natuurlijk belangrijk dat ze de lidstaten en ons (de burgers) meekrijgen. Een open, online forum kan daar een goed middel voor zijn. Een referendum is ook mogelijk, ware het niet dat de meeste Nederlanders nog steeds een wrange smaak hebben van een eerder Europees referendum over de grondwet.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.