Regering Liechtenstein wil blockchain ‘niet te zwaar’ reguleren

De blockchaintechnologie heeft de mogelijkheid om de wereld te veranderen en Liechtenstein wil hierbij niet achterlopen. Adrian Hasler, minister-president van de dwergstaat tussen Zwitserland en Oostenrijk, geeft aan deze technologie ‘niet excessief’ te willen reguleren.

In een interview geeft Hasler aan dat het nieuwe wetsvoorstel (de Blockchain Act) verder gaat dan alleen het reguleren van de uitgifte van cryptocurrencies en tokens. ‘De wet is bedoeld om een noodzakelijk juridisch kader te bieden voor een breed scala aan nieuwe diensten en bedrijfsmodellen met betrekking tot deze technologieën,’ aldus Hasler.

Niet te ver gaan met reguleren

De minister-president geeft echter aan dat hij in deze regulering niet te ver wil gaan. ‘Het heeft geen zin om regels te maken die overdreven zijn en in de praktijk niet relevant zijn. De blockchain-economie kan zich namelijk ook makkelijk buiten de regelgeving ontwikkelen. Dat zou zeker niet in het belang zijn van welk land dan ook. Daarom willen we een verstandige aanpak voorstellen door middel van deze wet. De staat moet hierbij rechtszekerheid en vertrouwen bieden waar dat nodig is.’

Het voorstel is gebaseerd op een onderzoek naar de kansen en risico’s van de blockchain economie door een werkgroep in Liechtenstein, anderhalf jaar geleden. Hierdoor werd het voor Hasler al snel duidelijk hoe de blockchaintechnologie de economie kan gaan veranderen. ‘Voor de overheid van Liechtenstein is het belangrijk om te blijven innoveren,’ aldus Hasler, ‘de Blockchain Act komt voor uit dit proces van innovatie.’

Samenwerking met andere partijen

De overheid van Liechtenstein is op dit moment bezig met het analyseren van cryptocurrency wetgeving van verschillende landen. Daarnaast is het in gesprek met fintech bedrijven, advocaten en financiële dienstverleners. Volgens Hasler is dit alles noodzakelijk om een zo relevant en praktisch mogelijk wetsvoorstel te creëren.

Momenteel is het wetsvoorstel dus nog in ontwikkeling. De regering verwacht dat het wetsvoorstel in de zomer van dit jaar af is.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.