Mining

Bitcoin rekenkracht daalt tot niveau november 2020

De totale rekenkracht op het bitcoin netwerk is gedaald tot hetzelfde niveau van zes maanden geleden. Dit komt doordat de Chinese overheid grote miningfarms in het land sluit.

Bron: Blockchain

Hierboven het gemiddelde van 7 dagen van het aantal tera-hashes per seconde. Op dit moment is dat gemiddelde 125,13 TH/s, hetzelfde niveau als op 17 november 2020.

China debet aan daling

De recente wettelijke beperkingen van het minen van bitcoin in China lijkt de belangrijkste oorzaak van de daling van de hashrate (zelfde als rekenkracht) te zijn. China heeft stappen gezet om het zo moeilijk mogelijk te maken voor grote miningbedrijven. Door deze stap verbiedt China ook financiële instellingen om cryptodiensten te gebruiken.

De provincie Sichuan is een belangrijke regio voor Chinese miners vanwege een overvloed aan energie van waterkrachtcentrales. Helaas is dit de meest recente provincie die een bevel heeft uitgevaardigd om mining te stoppen. Het Sichuan Energy Bureau en de Sichuan Development and Reformation Commission hebben vrijdag gezamenlijk een document uitgegeven aan ondergeschikte staatsbedrijven.

De maatregelen zullen rechtstreekse gevolgen hebben voor de 26 miningbedrijven die hebben geprobeerd met de overheid samen te werken, degenen die zich in specifieke industriële zones hebben gevestigd en zich bij de overheid hebben geregistreerd.

Niet iedereen luistert

Er is nog steeds een aanzienlijk aantal bitcoin miners actief in Sichuan en Yunnanm, maar deze krijgen particulier geleverde energie van kleinere energiecentrales. Deze vallen dus door de mazen van de wet. Dit zogenaamde direct-supply-model is een veel voorkomende en een grijs gebied, omdat het het staatsnet als tussenpersoon voor stroomdistributie omzeilt.

Maar om eerlijk te zijn lijkt het een kwestie van tijd voordat de Chinese overheid ook hier een stokje voor gaat steken. In zekere zin zijn die er al, miningbedrijven moeten zich registreren en vestigen in bepaalde zones. Die zones maken gebruik van staats-energie en daar heeft Chinese wetgeving direct invloed op. Het is onbekend waarom sommige bedrijven hier geen gehoor aan hebben gegeven.

Hieronder de verdeling van de hashrate onder de grote miningpools. Een maand geleden was Antpool met 15% de allergrootste, maar in de daggrafiek is te zien dat ze zijn weggezakt naar de derde plek. Hierdoor is er een flinke verschuiving en is F2Pool nu koploper.

Deel
Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Verenigde Naties roept banken op om te stoppen met renteverhogingen

De Verenigde Naties (VN) kwamen gisteren met een interessant rapport naar buiten. Daar omschreven ze…

2 uur geleden

McDonalds in Zwitserse Lugano accepteert nu Bitcoin en Tether

McDonalds accepteert vanaf nu bitcoin in Zwitserland. In maart van dit jaar doopte de Zwitserse…

3 uur geleden

Drie manieren om een crypto-huisdier te nemen

Een mooi groot bot voor je trouwe viervoeter vandaag, of verse groenten voor je konijn.…

4 uur geleden

Analyse: een zwakkere dollar betekent een sterkere bitcoin

De afgelopen twee dagen zagen we groene candles verschijnen op de grafiek. Op dit moment…

6 uur geleden

Nieuw bitcoin fonds: 59 investeerders leggen elk 12 miljoen dollar in

De New York Digital Investment Group (NYDIG) heeft 720 miljoen dollar opgehaald bij 59 investeerders.…

14 uur geleden

Activiteit op Ethereum keldert na de Merge, maar ‘tweede laag’ doet het goed

Iets meer dan twee weken geleden is Ethereum met de Merge overgestapt van Proof-of-Work naar…

1 dag geleden