Omzeil negatieve rente met cryptocurrency’s zoals ethereum en bitcoin

Bij een negatieve spaarrekening krijg je geen rente, maar moet je betalen om te mogen sparen. Zover is het in Nederland nog niet, tenzij je meer dan een miljoen op de bank hebt staan.

Nieuwe rentetarieven 2020

De Rabobank heeft al zijn klanten laten weten dat er nieuwe rentetarieven gelden vanaf 1 juli 2020. Tot één miljoen euro krijg je 0,01 procent. Als je meer dan een miljoen op de spaarrekening hebt staan dan betaal je 0,5 procent rente over je spaargeld.

Dit komt door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. De ECB wil dat er meer geld circuleert in de economie en dat er niet opgepot wordt. Die lage rente zit commerciële banken flink dwars. Naar eigen zeggen maken ze zelfs verlies op het bewaren van spaargeld van particulieren.

Dit speelt natuurlijk niet alleen in Nederland en Europa. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) heeft de rente ook verlaagd naar ongeveer 0 procent.

Crypto laat andere trend zien

De trend bij centrale banken is dus dat de rente omlaag moet. Het tegenovergestelde is waar bij crypto uitleendiensten. De rentetarieven voor crypto-deposito stijgen juist!

Nu moet gezegd worden, dit is geen financieel advies. De DeFi-industrie is nog piepjong en er zitten partijen bij waarvan de bedoelingen niet helder zijn. Doe dus vooral zelf goed onderzoek.

Dat gezegd hebbende, op crypto uitleenplatform BlockFi is de rente op bitcoin gestegen van 3,6 procent naar 6 procent per jaar. De rente op ethereum is gestegen van 2% naar 4,5%. Het rentetarief op stablecoins verandert niet, die blijft staan op 8,6 procent. Voor de snelle rekenaar, dat is 8,5 procentpunt hoger dan bij onze banken.

Hoe werkt dit? Eigenlijk net als een spaarrekening bij een traditionele bank. Maar in plaats van euro’s stort je cryptocurrency of stablecoins.

Minder liquiditeit

Zac Prince, CEO van BlockFi, zegt in gesprek met The Block dat er twee belangrijke factoren waarom zij de rentetarieven verhogen:

Beperking van het aanbod omdat andere marktdeelnemers hun kredietverlening hebben stopgezet, en ruime mogelijkheden voor marktvorming en arbitrage komen uit de extreme volatiliteit van vorige week

Ofwel, er is minder liquiditeit in crypto waardoor de vraag stijgt. Daarnaast heeft bitcoin geen centrale bank die met één druk op de knop de geldpers aan kan zetten. Dit zorgt ervoor dat je bitcoins gewild zijn.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Dit is toch onmogelijk! Waar genereren ze de meerwaarde?? Waarschijnlijk geleerd van Madoff…

  19 maart 2020
 • Om een heel grof / “ongeveer-“ antwoord op deze simpel lijkende vraag te geven:
  1) crypto’s hebben waarde: je kunt ze omwisselen voor “gewoon” geld
  2) beleggingen in crypto’s worden nog al eens gebruikt om meer crypto’s te fabriceren (zoals de Munt geld drukt}
  Het hoe en wat daarvan is een heel financieel-/technisch verhaal. Dat gaat mij ook deels boven de pet. Doe als ik: lees je in op het internet, heel leerzaam. Overigens: ik probeer wel te leren maar houd me verre van speculeren in crypto’s
  Of dat erbij genereren van crypto’s een inflatoir effect heeft, verschilt per type crypto munt. Wederom: lees je in.

  26 april 2021