Belangrijk voor bitcoin: woensdag 16 maart besluit Amerikaanse Centrale Bank over nieuwe rente

Bitcoin is volgens veel maximalisten de beste hedge tegen inflatie. De klassieke economen die de verschillende Centrale Banken van de wereld bemannen kijken hier anders tegenaan. Zij vertrouwen op het verhogen van de rente om inflatie te beteugelen.

Rente wordt waarschijnlijk verdubbeld

Vandaag begint een twee-daagse vergadering genaamd Federal Open Market Committee’s. Deze wordt georganiseerd door de Fed (Amerikaanse Centrale Bank), en verwacht wordt dat zij morgen de nieuwe rentetarieven bekend zullen maken. Op dit moment is de rente 0,25% en de verwachting is dat deze naar 0,5% gaat.

De Fed zal morgen waarschijnlijk de rente verhogen, omdat de inflatie helemaal uit de hand loopt. Jerome Powel, de voorzitter van de Fed, zei eerder deze maand dat de Centrale Bank haar beleidsrente met 0,25 procentpunt wil verhogen. De inflatie in de VS is in 40 jaar niet meer zo hoog geweest, dus de Fed moet wel handelen. De inflatie beheersen is immers een van de hoofdtaken van een Centrale Bank.

Zullen prijzen dalen?

De verhoging van morgen wordt de eerste in drie jaar en zal de basis kunnen leggen voor verdere verhogingen. Dit betekent dat het voor Amerikanen duurder wordt om te lenen. Als de leenkosten stijgen, zullen consumenten doorgaans minder uitgeven, waardoor de prijsdruk uiteindelijk afneemt. Er is immers minder goedkoop geld beschikbaar om tegen goederen, diensten en investeringen aan te gooien.

Daarnaast worden al lopende leningen duurder, Amerikanen met een creditcardschuld zullen daarom een rentestijging niet per se toejuichen. De rente van de Fed geeft een indicatie van de leenkosten die geldverstrekkers zelf maken als ze financiering zoeken. Een stijgende rente op de kapitaalmarkt betekent dat geldverstrekkers zelf duurder uit zijn en dat werkt vaak met enige vertraging door in de hypotheekrentes. In theorie is dit goed voor de oververhitte huizenmarkt.

Goed voor huizenmarkt

Dat zie je ook in Nederland, de rente was de afgelopen jaren historisch laag, en de huizenprijzen juist historisch hoog. In Nederland geldt dat de hypotheekrentes in historisch perspectief nog altijd laag zijn, maar er is al wel sprake van een stijging. In absolute zin is de 20-jaarsrente dit jaar het hardst opgelopen, met een stijging van 0,67 procentpunt.

In Amerika is de rente 4,14% op gemiddelde hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Dit is 1 procentpunt meer dan november.

Spaargeld verliest koopkracht

De Fed heeft geen directe invloed heeft op de spaarrente voor consumenten, maar ze zijn meestal wel gecorreleerd. Als gevolg hiervan staat de spaarrente over de hele wereld op een dieptepunt. In de VS is deze gemiddeld slechts 0,06%. Zet dit af tegen de inflatie en je begrijpt dat spaargeld in de loop van de tijd koopkracht verliest.

Wat betekent rentestijging voor Bitcoin?

Een rentestijging van 0,25% is in theorie dan ook niet goed voor de koers van bitcoin en de rest van de markt. Toch verwacht Nicholas Cawley, analist bij DailyFX, geen harde daling van de bitcoin koers:

“De Federal Reserve zal naar verwachting de rente woensdag met 25 basispunten verhogen en hoewel dit als negatief wordt gezien voor BTC, weten de markten al een paar weken van deze stijging en hebben ze dit al ingeprijsd.”

Wereldmarkten hebben rentestijging al ingeprijsd

Deepak Jasani, hoofd Retail Research bij HDFC Securities, is het eens met de analyse van Cawley. Hij zegt dat dit niet alleen geldt voor bitcoin, maar voor alle markten wereldwijd. “Wereldwijd verwachten de markten dat de Amerikaanse Fed de rente zal verhogen en daarom wordt dit gedeeltelijk verdisconteerd.”

Deze renteverhoging zal waarschijnlijk niet heel sexy zijn, maar als de rente sneller en harder stijgt dan verwacht, dan zou de markt negatief kunnen reageren. Jasani:

“De Amerikaanse Fed zou de rente de komende twee jaar vier tot zeven keer kunnen verhogen om de economische groei af te remmen, afhankelijk van de veranderende situatie. De Amerikaanse Fed heeft nog nooit de rente verhoogd met zo’n vlakke rentecurve en zo’n hoge volatiliteit.”

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.