Ethereum Beacon Chain ondergaat reorganisatie van 7 blokken: wat is er aan de hand?

In aanloop naar The Merge die voor augustus van dit jaar op de planning staat heeft de Ethereum Beacon Chain gisteren wat problemen ondervonden. Volgens de data van Beacon Scan werden er op 25 mei zeven blokken uit de Beacon Chain geduwd. Het gaat om een zogenaamde blok-reorganisatie wat betekent dat bepaalde blokken uit de blockchain verwijderd worden omdat ze zijn ingehaald door andere blokken.

Een blok-reorganisatie kan het resultaat zijn van een aanval van een miner met veel vermogen of een bug in de code. Incidenten als deze kunnen resulteren in een onbedoelde hard fork van de blockchain. Het is voor de ontwikkelaars dus zaak om uit te zoeken wat er in dit geval precies is gebeurd.

Waarschijnlijk geen serieuze problemen

In dit geval geloven de ontwikkelaars dat het een toevalstreffer was, in plaats van iets serieus. Ethereum-aanhangers hoeven zich dus ogenschijnlijk geen zonder te maken over de veiligheid van de blockchain. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het om een “proposer boost fork” ging. Dat refereert naar een specifieke methode waarin bepaalde proposers de prioriteit krijgen om het volgende blok voor de blockchain te selecteren.

Core Ethereum ontwikkelaar Preston van Loon suggereert dat de reorganisatie van de blockchain een niet-cruciale opdeling van nieuwe en oude node-software was. Wat betekent dat het niet om een aanval of iets dergelijks ging. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin noemt de theorie van Van Loon een “goede hypothese”.

‘Blockchain moet stabieler worden’

Martin Köppelman was op 25 mei de eerste die op Twitter melding deed van de reorganisatie binnen de Beacon Chain. “Dit laat zien dat de huidige attestatie-strategie van nodes heroverwogen moet worden om zo hopelijk een meer stabiele blockchain te creëren! (De voorstellen bestaan al)”, aldus Köppelman over de blok-reorganisatie. Het duurde niet lang voordat Preston van Loon op hem reageerde.

“We vermoeden dat dit is veroorzaakt door de implementatie van de Proposer Boost fork die nog niet volledig door het netwerk is opgepakt. De reorganisatie betekent niet dat de fork niet in orde is, maar dat het simpelweg een kwestie van up-to-date software versus niet geüpdatet software”, aldus de analyse van Preston van Loon.

Terence Tsao volgt redenering Preston van Loon

Eerder vandaag kwam ook Ethereum ontwikkelaar Terence Tsao met dezelfde redenering als Preston van Loon. Tsao vertelde zijn 11.900 volgers dat de reorganisatie waarschijnlijk het gevolg is van “boosted versus non-boosted nodes in het netwerk” en de timing van een blok dat heel laat aankwam.

Vorige week sprak collega Preston van Loon op de Permissionless-conferentie over The Merge. Volgens de ontwikkelaar van Ethereum staat de overgang naar Proof-of-Stake momenteel voor augustus op de planning. Daarbij plaatste hij de kanttekening “als alles volgens plan verloopt”, het is dus de vraag of deze blok-reorganisatie de plannen in de soep laten lopen.

Als we op de woorden van Van Loon en Tsao mogen afgaan, dan zal dat wel meevallen. Er zijn nog geen ontwikkelaars die in het kader van The Merge commentaar hebben gegeven op de reorganisatie van de blockchain. In die zin is het nog afwachten in hoeverre dit impact heeft op de lanceerdatum.


Tags

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.