Smart contracts op de blockchain van bitcoin, is RGB de killer van Ethereum?

Jaren geleden werd RGB voorgesteld door Giacomo Zucco en Peter Todd. Dit is het protocol voor de creatie van onder meer non-fungible tokens op de tweede en derde laag van bitcoin, zoals op het Lightning Network. Ongeveer een maand geleden werd RGB officieel gelanceerd, tijd voor iets meer uitleg.

Wat is RGB?

Voor degenen die niet weten wat RGB probeert te doen, het is een protocol dat boven op het Lightning Network is gebouwd om smart contracts te kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen ook non-fungible tokens gebouwd worden op een schaalbare manier. Met non-fungible tokens worden unieke tokens zoals digitale verzamelobjecten bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan een unieke digitale Pokemonkaart waar er maar één van is. Deze functies zijn standaard ingebouwd bij Ethereum, maar zijn sinds een maand dus ook beschikbaar op het Bitcoin protocol, ofja, op het Lightning Network.

Ook kun je zo van assets unieke tokens maken. Denk aan een schilderij, het eigenaarschap hiervan kan in de vorm van een token worden uitgegeven.

Veel RGB-ontwikkelaars vinden Ethereum en ERC20 geen goede normen en denken dat deze op de lange termijn worden vervangen door een andere standaard.

Kleurenspectrum

Daarnaast zal RGB ook gebruik maken van Blockstream’s Simplicity scripttaal en zero knowledge proeven. RGB is eigenlijk een heropleving van het oude idee van Coloured Coin, vandaar de afkorting RGB: Red Green Blue. RGB wordt geïntegreerd met het Lightning Network en de Client-Side-Validation architectuur is ontworpen door Peter Todd. Hiermee wordt bedoeld dat de smart contracts niet worden vastgelegd als een transactie op de bitcoin blockchain of het Lightning Network.

Het doel van RGB is om use cases aan te bieden tegen een standaard, die zo schaalbaar en privacyvriendelijk mogelijk is. Er wordt gebruik gemaakt van de reeds bestaande sterke punten van het Bitcoin protocol. Denk hierbij aan transparantie, onafhankelijkheid van de uitgever en openheid.

Simpel gezegd, RGB is een op bitcoin gebaseerd alternatief voor de tokens die op Ethereum worden uitgegeven. Misschien kan hierdoor zelfs DeFi overstappen van Ethereum naar Bitcoin.

De ontwikkeling van het Lightning Network helpt hier ook een handje bij. Het platform kan leunen op de sterke punten van LN, namelijk schaalbaarheid, privacy en vertrouwelijkheid.

Met andere woorden, door gebruik te maken van de kracht van de eigen functies van LN en de beveiliging van de blockchain van Bitcoin, is RGB ontwikkeld als alternatief voor Ethereum en andere blockchains waarmee digitale activa kunnen worden gecreëerd.

Mocht je dieper de materie in willen duiken, bekijk dan onderstaande video.

 

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.