Bijna 99% van alle cryptocurrency’s zijn waardeloos

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar bitcoin en alle andere cryptocurrency’s kleuren dieprood. Je kan gerust stellen dat we in een bearmarkt zitten, hoe arbitrair die term ook mag zijn. Robert Kiyosaki deelt deze mening en legt uit waarom.

Kiyosaki is de schrijver van een van de best verkopende boeken over mindset en finance: Rich dad, Poor dad. Hij bespreekt de huidige staat van de markt op zijn YouTube-kanaal met Jeff Wang. Dit gesprek vond afgelopen week plaats, dus de data is niet 100% actueel meer.

Tijdens de discussie merkte Kiyosaki op dat iedereen zegt dat crypto in een bearmarkt zit of dat bitcoin al in een bearmarkt zit. Hij wees er echter ook op dat dit ook evenzo geldt voor de aandelenmarkt en ook voor de obligatiemarkt.

Correlatie tussen bitcoin en aandelen

Zijn gesprekspartner Wang wees op de correlatie tussen crypto en de aandelenmarkt, maar legde uit dat cryptocurrency iets beter gepresteerd heeft:

“Crypto is in de loop der jaren steeds dichter en dichter bij een sterke correlatie gekomen met de aandelenmarkt en met name met groeiaandelen. Als je naar NASDAQ kijkt, is het tot nu toe 21% gedaald. Bitcoin presteerde eigenlijk beter dan dat – het is slechts 17% lager dan ooit.”

Hij ziet de twee elkaar volgen, niet alleen omhoog, maar juist ook omlaag: “ook al bevinden de aandelenmarkten en crypto zich in een bearmarkt, je kunt zien dat crypto zeer nauw gecorreleerd is met de technische aandelen.”

Bijna geen enkele crypto biedt echte waarde

Op de vraag of hij verwachtte dat de dotcom-crash zich zou kunnen herhalen, maar dan vanwege alle nieuwe cryptomunten en projecten die elke dag verschijnen, zei Wang dat crypto waarschijnlijk gecorreleerd zal blijven met groeiaandelen. Toch denkt hij dat 98,9% van de munten waarschijnlijk waardeloos zal zijn.

Dat zag je ook tijdens de dotcom-bubbel, honderden bedrijven die niets meer waard waren, maar de bedrijven die wel iets toevoegden, zoals Amazon, Windows en Apple, domineerden juist de opvolgende decennia. Wellicht gebeurt zoiets ook op de cryptomarkt. Shitcoins worden waardeloos, en alleen de echt waarde-toevoegende projecten blijven overeind.

Wang zegt dat er maar heel weinig munten waren die echt waarde opbouwen, maar dat “alle andere munten gewoon money grabs zijn, het zijn gewoon kopieën en klonen van elkaar, dus het is erg belangrijk om te weten welke munten proberen te doen iets voor de wereld en wat zijn de projecten die er zijn om geld te verdienen.”

Overigens denkt Kiyosaki dat bitcoin tot één van de winnaars zal behoren, zeker in dit politieke klimaat.

Kan de centrale bank bitcoin stoppen?

Vervolgens bespraken de twee de digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s) en de kwestie van regeringen die deze mogelijk zouden gebruiken om controle uit te oefenen over de cryptomarkt, of zelfs om crypto en Bitcoin helemaal te stoppen.

Wang is van mening dat CBDC’s voordelen hebben, waaronder onmiddellijke schikkingen en het uitschakelen van tussenpersonen, maar ook nadelen, namelijk meer overheidstoezicht op ieders transacties.

Ten slotte vroeg Kiyosaki Wang of de overheid ooit in staat zal zijn om Bitcoin te stoppen. Wang antwoordde met een resolute nee. Hij zegt: “de overheid zal Bitcoin nooit kunnen stoppen omdat ze alleen de conversies naar USD kunnen controleren.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Bitcoin mag de eerste en grootste zijn, als kind met een enorm waterhoofd heeft het geen toekomst.
    De overhead is veel te groot, alternatieven zijn sneller en goedkoper. Wat is het bestaansrecht van Bitcoin? Alleen zijn anciënniteit?

    15 mei 2022