Ripple-advocaat steunt Coinbase in rechtszaak tegen SEC

John Deaton, de advocaat van Ripple, is blij dat er met Coinbase een grote Amerikaanse partij is die opstaat tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC is de belangrijkste financiële toezichthouder van de Verengde Staten, die met name de afgelopen maanden hard uithaalt naar de crypto-industrie. Deaton is met name tevreden over het feit dat Coinbase in zijn voetsporen volgt en een tweede Writ of Mandamus indiende tegen de SEC.

Wat is een Writ of Mandamus?

Een Writ of Mandamus is een juridisch bevel van een rechtbank aan een overheidsfunctionaris of instantie om een specifieke handeling te verrichten die nodig is om aan een wettelijke verplichting te voldoen. Het is bedoeld om een instantie te dwingen om een bepaalde actie te ondernemen wanneer zij nalatig zijn in het uitvoeren van hun plichten of verantwoordelijkheden.

John Deaton was de eerste die een zogenaamde Writ of Mandamus schreef voor de SEC en Coinbase lijkt nu in zijn voetsporen te volgen. Het is een krachtig instrument en wordt dus niet zomaar toegekend door de rechter.

In principe grijpt de rechter alleen naar een Writ of Mandamus als er sprake is van een situatie waarin geen andere effectieve remedies beschikbaar zijn om de overtreding van de wet te corrigeren.

Volgens Deaton zijn er in principe geen parallellen tussen zijn Writ of Mandamus en die van Coinbase, behalve dat ze allebei jegens de SEC gericht zijn. Laten we hopen dat Coinbase er met dit instrument in slaagt om de agressieve SEC een halt toe te roepen. Op deze manier jaagt het namelijk een groot deel van de industrie weg uit de Verenigde Staten.

Grote kritiek op de SEC

Niet alleen vanuit de industrie, maar ook vanuit de Amerikaanse politiek komt er steeds meer kritiek op de manier van handhaven van de SEC. Zo werd SEC-voorzitter Gary Gensler vorige week hard aangepakt in een hoorzitting voor het Amerikaanse House Financial Services Committee.

Coinbase lijkt ook helemaal klaar met de onzekerheid omtrent de wet- en regelgeving in de Verenigde Staten. Het beursgenoteerde handelsplatform kreeg een kleine week geleden een licentie om in Bermuda aan de slag te gaan.

Langzaam maar zeker stroomt Amerika leeg als gevolg van de onzekerheid en de harde manier van reageren van de SEC. Wat dat betreft is het te hopen dat deze rechtszaak van Coinbase het verschil kan maken en de SEC een halt toe kan roepen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.