Directeur Ripple voelt zich goed in rechtszaak tegen SEC
Brad Garlinghouse is positief gestemd over de rechtszaak van ‘zijn’ Ripple tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. De zaak gaat inmiddels alweer zijn vijfde maand in. In gesprek met Fox Business zegt de CEO van Ripple:
‘Kijk, ik voel me erg goed over de vooruitgang die tot dusver in de rechtbanken is geboekt.’
Kleine overwinningen
De advocaten van Ripple, uitgever van cryptocurrency XRP, hebben een paar kleine juridische overwinningen behaald. Een hiervan is dat aanklager SEC hun data en informatie moet delen, die zij hebben opgehaald in andere landen. Dit wordt de zogenaamde ontdekkingsfase genoemd. Rechter Sarah Netburn stelde Ripple in het gelijk, dat de SEC transparanter moet zijn.
Garlinghouse blijft volhouden dat XRP, als open-source technologie, niet anders is dan Bitcoin en Ethereum. Daarnaast blijft Ripple ontkennen dat het bedrijf het token heeft gemaakt. Tijdens het interview zegt hij ook dat BitPay, een toonaangevend betalingsbedrijf voor cryptocurrency, ook betalingen in XRP aanbiedt. Dit is volgens Garlinghouse één van de vele voorbeelden waarom XRP geen effect is (in het Engels is effect een security, vandaar dat de SEC hier wat van denkt te moeten vinden):
‘Dit is een van de vele voorbeelden van hoe XRP geen beveiliging is. Het wordt gebruikt als valuta. Ripple heeft het als valuta gebruikt om de grensoverschrijdende betalingsproblemen op te lossen.’
Eerder deze maand dienden Garlinghouse en Ripple mede-oprichter Chris Larsen een gezamenlijk een motie in om de hele rechtszaak te verwerpen. Beiden worden overigens ook aangeklaagd door de SEC, omdat zij op persoonlijke titel illegaal effecten zouden hebben verkocht. Deze aanklacht snijdt eigenlijk pas hout als de rechter vindt dat XRP onder de effectenwet zou moeten vallen.
Garlinghouse ontkent de SEC lastig te vallen
De SEC beweert ook dat Ripple de regelgevende waakhond lastigvalt met intimidaties. De SEC wil daarom geen toegang verlenen tot interne documenten van het ontdekkingsproces, waardoor Ripple geen toegang krijgt tot de interne communicatie. De rechter buigt zich hier nog over. Garlinghouse ontkent echter dat zijn bedrijf probeert de SEC lastig te vallen:
‘Het is moeilijk voor te stellen dat een klein bedrijf als Ripple tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission als intimiderend kan worden omschreven. Weet je, Jay Clayton besloot deze rechtszaak aan te spannen, en we gaan ons verdedigen.’