Ripple helpt regering Montenegro met ontwikkeling digitale stablecoin (CBDC)

De premier van Montenegro heeft via Twitter laten weten dat zijn land samenwerkt met Ripple aan een eigen stablecoin.

De vraag is of dit beschouwd kan worden als een CBDC. Het land in de Balkan maakt namelijk gebruik van de euro en het is aannemelijker dat de Europese Centrale Bank een CBDC op basis van de euro ontwikkelt, dan dat staten dat doen.

Premier ontmoet Brad Garlinghouse van Ripple

Dr. Dritan Abazović, de premier van Montenegro tweette op 18 januari 2023 over het proefproject met Ripple. Op de een of andere manier is zijn tweet niet opgepakt door het doorgaans snelle cryptonieuws.

Via Twitter deed de Montenegrijnse premier verslag van zijn ontmoeting met Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, en James Wallis, Ripple Vice President van Central Bank Engagement en CBDC’s en zei:

‘Productieve ontmoeting met Ripple CEO Garlinghouse en Ripple Vice President of Central Bank Engagement James Wallis. We spraken over het ontwikkelen van een betalingsinfrastructuur die een grotere financiële toegankelijkheid en inclusie mogelijk zou maken. Montenegro staat open voor nieuwe waarde en investeringen.’

CBDC en de euro in Montenegro

De rol van Garlinghouse spreekt voor zich, maar James Wall houdt zich namens Ripple exclusief bezig met CBDC’s en dat lijkt te hinten op meer dan een simpele stablecoin.

Dr. Abazović: ‘In samenwerking met Ripple en de Centrale Bank hebben we een proefproject gelanceerd om de eerste digitale valuta of stablecoin voor Montenegro te bouwen.’

Montenegro is sinds 2010 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en hoewel Montenegro (nog) geen deel uitmaakt van de eurozone, wordt de euro door Montenegro gebruikt. Dit betekent dat de euro in het land geen wettig betaalmiddel is, het wordt echter als zodanig behandeld door de overheid en de bevolking.

Als alles goed gaat, dan wordt Montenegro in 2025 toegelaten tot de EU.

Koplopers volgen of kopiëren

In het kader hiervan is het opmerkelijk dat Ivan Boskovic, voormalig hoofd betaaltechnologie van de Centrale Bank van Montenegro op 14 december hier een artikel over schreef. Dit artikel werd gepubliceerd in Currency Research en draagt de titel:

‘Central Bank of Montenegro: How to Boost Banking and Payment Innovation in a Small Developing Economy.’

Boskovic schreef dat digitale transformatie een fundamentele bron van groei op lange termijn is, vooral voor de financiële sector. Hij richt zich tot de gezamenlijke problemen van kleine landen:

‘Enkele landen zoals Singapore, Luxemburg en Malta behoren echter tot de koplopers. Hun visionaire beleid heeft vruchten afgeworpen en ze worden nu behandeld als rolmodellen voor vele anderen. De hamvraag is of hun succes makkelijk te volgen of te kopiëren is.’

Volgens Boskovic is een van de factoren achter het succes van de genoemde landen het creëren van een gunstig politiek kader. Een volgende stap moet behaald worden via de samenwerking met Ripple (XRP). Dit moet zorgen voor meer kennis en technologie in het land.

Ripple (XRP) in 2023

Ripple richt zich in 2023 op het faciliteren van betaalsystemen voor zogenaamde Central Bank Digital Currencies. Het bedrijf organiseerde onlangs een webinar met de Digital Pound Foundation genaamd ‘Waar is een digitale pond echt nuttig voor?’ James Wallis verzorgde de keynote.

Ripple wil niet voor elke Centrale Bank een oplossing bieden, maar ze richten zich vooral op kleinere centrale banken. Eerder werd bekend dat Palau en Bhutan samenwerken met Ripple, en daar is Montenegro dus bijgekomen.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.